default-image

Κοτζιάς: Η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία

Ελλάδα
Κοτζιάς: Η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι αλλαγές των συνθηκών γίνονται με διαφορετικές διαδικασίες απ' ό,τι οι αλλαγές των κανονισμών, όπως εκείνου της Frontex», και «αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να κρυφτεί μια αλλαγή της συνθήκης, που απαιτεί ομοφωνία και διακυβερνητική διάσκεψη, πίσω από την αλλαγή ενός κανονισμού», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά".

Σε συνέντευξή του με τίτλο "Η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία" απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα προτίθεται να θέσει βέτο στο ενδεχόμενο οι εταίροι να συμφωνήσουν σε παρεμβάσεις της συνοριοφυλακής/ακτοφυλακής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός κράτους-μέλους, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης μιας δημοκρατικής ΕΕ με κοινά σύνορα» και υπενθύμισε πως κάθε μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενο, «αρκεί να μην γίνεται στο… πόδι και να μην παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, στην περίπτωσή μας τα άρθρα 72 και 79 της Συνθήκες της Λισαβόνας».

Σε ερώτηση αν θα γίνει τελικά η τριμερής συνάντηση στη Χίο ανάμεσα στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει πως σε μια τέτοια συνάντηση, που θα αφορά στις ροές προσφύγων, είναι καλό να συμμετέχει η ΕΕ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει την απαίτηση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και να συμβάλει στην επίλυση του ονοματολογικού με τόλμη, συνέπεια, περισσότερη διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και να επιδείξει ικανότητα της κουλτούρας έντιμων συμβιβασμών.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού το 2016, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως «φιλοσοφία μου είναι αυτής της ιστορικής αισιοδοξίας». Ταυτόχρονα, προσέθεσε, υπάρχει «και μια λανθασμένη "υπεραισιοδοξία" που χρησιμοποιείται ως όπλο υποκατάστασης της ουσίας των διαπραγματεύσεων ή για να "κρυφτούν" προβλήματα και αντιφάσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι θα δει τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντε την πρώτη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου, και σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχάσει ούτε για μια στιγμή ότι είναι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει κάθε κίνησή του να αποσκοπεί στην υλοποίηση των αποφάσεων του.

Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξή του στο ψήφισμα της Βουλής με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται, όπως είπε, για μια κίνηση συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστικής στήριξης της θέσης μας ότι η λύση του Μεσανατολικού έγκειται στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News