default-image

Το παράλληλο πρόγραμμα επιστρέφει με τροπολογίες

Ελλάδα
Το παράλληλο πρόγραμμα επιστρέφει με τροπολογίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το "καμουφλάζ" των βουλευτικών τροπολογιών στο Σύμφωνο Συμβίωσης φαίνεται να επανέρχεται μέρος των ρυθμίσεων του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης, το αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη - επισήμως εξαιτίας των ενστάσεων της αντιπολίτευσης και ανεπισήμως γιατί οι θεσμοί το χαρακτήρισαν ως μονομερή ενέργεια και απείλησαν σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και με μη εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ήδη οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν καταθέσει 13 τροπολογίες, δύο εκ των οποίων έχουν πανομοιότυπη διατύπωση με τα άρθρα 112 και 113 που περιλαμβάνονταν στο επίμαχο νομοσχέδιο "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου κι άλλες διατάξεις".

Η μία τροπολογία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, Γιώργο Δημαρά και Χαρά Καφαντάρη και αφορά στην αναστολή ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων μέχρι τις 31/12/2016.

Η τροπολογία παραπέμπει σαφώς στο άρθρο 113 του νομοσχεδίου που "αποσύρθηκε" μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των Θεσμών και το οποίο ανήκε σε αυτά τα οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε κοστολογήσει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ενόχληση των Θεσμών.

Η δεύτερη τροπολογία που ήγειρε επίσης ερωτηματικά καθώς δίνει την εικόνα της μεταμφίεσης του άρθρου 112 του «παράλληλου προγράμματος», αφορά στην παράταση μέχρι τις 31/12/2016 των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου το κόστος θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο, ενώ οι συμβάσεις δεν επιτρέπεται να γίνουν αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, που επικαλείται το skai.gr, οι βουλευτές κινούνται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι εν λόγω τροπολογίες θα γίνουν δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό.

Είναι «δεδομένο» ότι υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές για θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού κόστους, δήλωνε νωρίτερα στο "Σκάι" ο Γιώργος Σταθάκης στον απόηχο της αναδίπλωσης της κυβέρνησης για το ν/σ, αν και ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους Θεσμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News