default-image

Σκληρή κριτική Κεφαλογιάννη για το ψήφισμα για την ΠΓΔΜ

Ελλάδα
Σκληρή κριτική Κεφαλογιάννη για το ψήφισμα για την ΠΓΔΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, άσκησε σκληρή κριτική στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στην παρέμβασή του, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποδοχή και το σεβασμό των Αρχών και των Αξιών της Ευρώπης όπως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο η χώρα παρουσιάζει εμφανές έλλειμμα δημοκρατίας

Η πρόσφατη πολιτική κρίση στα Σκόπια καθώς και τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο κατέδειξαν με περίτρανο τρόπο τις ελλείψεις της κυβέρνησης των Σκοπίων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τον περιορισμό της λειτουργίας των ΜΜΕ, τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Επιπλέον, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει κατ' επανάληψη στις Εκθέσεις Προόδου της για τα Σκόπια ότι «η πρόοδος στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας είναι προαπαιτούμενα για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ. Δυστυχώς, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Σκοπίων παραβιάζουν συστηματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, τορπιλίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αρχή του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Το ζήτημα της ονομασίας συνιστά διεθνές πρόβλημα με περιφερειακή και διεθνή διάσταση και όχι διμερές ζήτημα και μάλιστα χρησιμοποιείται από το Σκόπια για την προώθηση αλυτρωτικών και εδαφικών βλέψεων. Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, άλλοθι οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι. Το ζήτημα της ονομασίας δεν αποτελεί την τροχοπέδη στην ενταξιακή τους πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News