Ελλάδα

Προβληματισμένος για το μέλλον ο Αλ. Τσίπρας

Προβληματισμένος για το μέλλον της Ελλάδας και της Ε.Ε. δηλώνει στον Πολ Μέισον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup που ετοιμάζει εδώ και καιρό ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Channel 4 News και του Guardian μαζί με τη Θεόπη Σκαρλάτου.

«Αν είχα φύγει εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε "όχι", αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προς το Βρετανό δημοσιογράφο στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ.

«Νομίζω πως χάσαμε χρόνο», συνεχίζει ο κ. Τσίπρας. «Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».

Η έκφραση «This Is a Coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και έγινε νούμερο 1 hashtag παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας.

Στα τέσσερα επεισόδια καταγράφονται η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη, η περίοδος της διαπραγμάτευσης και τελικά ο έντιμος συμβιβασμός, ενώ φιλοξενούνται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Πολ Μέισον σημειώνει: «Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας».

Σχόλια