Ελλάδα

Συγκέντρωση οροθετικών για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του «Λαϊκού» Νοσοκομείου πραγματοποιεί από τις 8:30 το πρωί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»,  διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Θετικής Φωνής», οι οροθετικοί απαιτούν «από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή διάθεση αντιρετροϊκών στα φαρμακεία των νοσοκομείων και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.


Οι ασθενείς διεκδικούν την αποδέσμευση της δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του. Επίσης, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας παρατηρητηρίου ελλείψεων φαρμάκων και για την άμεση σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.

Τέλος, προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και τονίζουν ότι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες «για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια