default-image

Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Ελλάδα
Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, με τους υπουργούς της συγκυβέρνησης να καταβάλουν προσπάθεια για να προβάλουν μια θετική εικόνα για την κυβερνητική πολιτική και με την αντιπολίτευση στον αντίποδα να εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εκτός από τα οικονομικά θέματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στα δύο καίρια θέματα της επικαιρότητας, την πολιτική συναίνεση και το προσφυγικό, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και αυτή του πρωθυπουργού με την οποία θα κλείσει η συζήτηση.

Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία, που διαρκεί πέντε μέρες, θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

Δίνοντας μια πρόγευση των όσων εκτιμάται πως θα πει αργότερα απόψε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, αφού επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις και πρόνοιες του προϋπολογισμού δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματός τους, αλλά επιβάλλονται από τις συνθήκες και την πρόσφατη αναγκαστική συμφωνία με τους εταίρους («Είναι δύσκολος ο προϋπολογισμός εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων» είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός), υποστηρίζουν πως, παρά το δυσμενές του οικονομικού και δημοσιονομικού περιβάλλοντος, προωθούνται κοινωνικές πολιτικές οι οποίες - όπως σημειώνουν - θα εντατικοποιηθούν και θα διευρυνθούν το προσεχές διάστημα.

«Την άνοιξη θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα», είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Διατίθενται πολλά εκατομμύρια για κοινωνική πολιτική παρά τους περιορισμούς», υποστήριξε ο κ. Ξανθός, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας για θέματα ανεργίας κ. Ουρανία Αντωνοπούλου υποστήριξε πως «έχουν δημιουργηθεί 116 χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου υποσχέθηκε «σχολικά γεύματα σε φτωχές περιοχές από το Σεπτέμβρη 2016 και συνέχιση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής για ΑμεΑ και ηλικιωμένους».

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει το portal της "Καθημερινής", ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αναλύοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι «καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια», τονίζοντας ότι το 2015 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2014.

«Η χώρα βουλιάζει», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης. «Οδηγήσατε την ελληνική οικονομία σε εκτροχιασμό», είπε ο κ. Στ. Καλαφάτης, ενώ για «πολιτική ανεπάρκεια» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο συνάδελφός του Μ. Σαλμάς.

Στην παρέμβασή του ο Κ. Γκιουλέκας είπε πως «ο κ. Τσίπρας δεν έσκυβε το κεφάλι στην τρόικα. Περίμενε να σκύψει το κεφάλι στο κουαρτέτο».

«Μας κατηγορούν και μας ζητούν τα ρέστα εκείνοι που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και έφεραν και τα μνημόνια, απαντούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (σχετικές επισημάνσεις έκαναν ο κ. Αν. Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ο βουλευτής Ι. Σηφάκης). Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα που κληρονομήσαμε», σημείωσε απ' την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης.

Σε δεύτερο χρόνο, οι κυβερνητικοί στις τοποθετήσεις τους, επιχειρώντας να απαντήσουν στις μαζικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης, άλλοτε μιλούσαν για «πολιτικά χυδαία κριτική», άλλοτε έκαναν λόγο για «μιντιακή και διαπλεκόμενη παραπολιτική στάση» των επικριτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντιπολιτευτική ρητορική φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια της προβοκάτσιας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται σε βάρος των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση είναι με την αστική τάξη, με τα μονοπώλια και δεμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού», πρόσθεσε.

«Έχετε χάσει το «ηθικό πλεονέκτημα, βάζοντας νέους φόρους και μειώνοντας μισθούς και συντάξεις», ανέφερε ο κ. Γ. Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σαλμάς-Φλαμπουράρης

Η επιλογή του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά να αναφερθεί στην υπόθεση του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη σχετικά με τη συμμετοχή του σε εταιρεία και τη δήλωση «πόθεν έσχες» ανέβασε για λίγο το θερμόμετρο στην αίθουσα της Ολομέλειας με την εντονότατη διαμαρτυρία του υπουργού Επικρατείας.

«Θα παρακαλούσα να αναζητήσετε περισσότερο τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή "Πόθεν Έσχες". Μη συνεχίζετε το λασποπόλεμο που ξεκίνησε από γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα πριν από τις εκλογές, και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό στο σπίτι μου. Μη συνεχίζετε παρακαλώ αυτή την τακτική γιατί θα με αναγκάσετε σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που δεν έχω κάνει», σχολίασε ο κ. Φλαμπουράρης, με τον κ. Σαλμά να τονίζει:

«Δε μίλησα για τη δήλωση "πόθεν έσχες", αλλά για το ασυμβίβαστο βουλευτή με τη συμμετοχή σε εταιρεία που λαμβάνει έργα από Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ., υπενθυμίζοντας ότι αυτό το ασυμβίβαστο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο (άρθρο 57 Συντάγματος).

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, έδωσε από το βήμα της Βουλής διευκρινίσεις για το ζήτημα της εθνικής σύνταξης έδωσε, καλώντας ταυτόχρονα τους νέους να πιστέψουν στην κοινωνική ασφάλιση. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές, η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος». Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία τάχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Αριστεράς, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να μην αλλάξει τίποτε και να μη θιγεί η διαπλοκή». Ο λαός, πρόσθεσε, «μάς έδωσε δυο φορές εντολή για την εφαρμογή μιας δέσμης σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και τις υπαρκτές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». Συνεχίζοντας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης, στόχοι που όπως είπε «υπερβαίνουν ακόμη και τον ορίζοντα της τετραετίας», είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η εκ βάθρων αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και της εισόδου της οικονομίας σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Ως πυλώνα για την παραγωγικότητα χαρακτήρισε τον πολιτισμό ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. «Ο πολιτισμός μας παράγεται και αναπτύσσεται παντού, και μπορεί να συνδράμει θετικά και στον προϋπολογισμό. Οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει και το κάνει, καλλιεργώντας τα δικά του μέσα που έχει, και βοηθώντας στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ο Αριστείδης Μπαλτάς εξήγγειλε την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχειας. Συμπλήρωσε πως «είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν στο χώρο της Υγείας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού και, αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν πολύ χαμηλές δαπάνες υγείας - κάτι που απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις - επισήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει αναστροφή της τάσης περικοπής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Ακόμη τόνισε πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και για τα ενδιάμεσα βήματα, αναδιοργάνωσης προμηθειών, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παρεμβάσεων στον τομέα των εξαρτήσεων, μέτρων αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, μέτρων αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σημείωσε, σύμφωνα με την efsyn.gr, ότι η αντιπολίτευση βασίζεται στην αποδόμηση του αντιπάλου και αποφεύγει τις ευθύνες, αντιπαραβάλλοντας το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ: «Την κυβέρνηση την αντιπολιτεύεται ένα καθεστώς, στο οποίο τα κόμματα παίζουν δεύτερο ρόλο, ρόλο ουραγού και την πρώτη γραμμή την κρατούν τα οικονομικά, τα μιντιακά και άλλα συμφέροντα», ανέφερε. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως είναι προσανατολισμένος προς την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως του Λιμενικού Σώματος, με πιστώσεις που θα αξιοποιηθούν πλην των πάγιων δαπανών και για νέες προσλήψεις στελεχών και για την καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης στο προσωπικό, για τις επικείμενος μισθολογικές ωριμάνσεις και για τις αναδρομικές αποδοχές, τις δαπάνες μετακινήσεων, προμήθειες εξοπλισμού και συντήρησης επιχειρησιακών μέσων, δαπάνες καυσίμων και την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την τεχνική υποστήριξη των μέσων. Επίσης, ως κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Δρίτσας ανέδειξε την επιδότηση των γραμμών της ακτοπλοΐας και τόνισε πως με το συνολικό προϋπολογισμό 81,4 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί η πλήρης κάλυψή τους. Το υπουργείο ωστόσο έχει πολύ σημαντικούς προγραμματισμούς που σκοπεύει να διεκδικήσει την κάλυψή τους από ενωσιακούς και άλλους πόρους, που δεν προβλέπονται στον παρόντα προϋπολογισμό, κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News