default-image

Τζον Κέρι: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Ελλάδα
Τζον Κέρι: Στηρίζουμε την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα. Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις του, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, συνέχισε ο υπουργός, και για ζητήματα επενδύσεων και ενέργειας. Ο κ. Κοτζιας κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι αποδέχθηκε την πρόσκληση Κοτζιά, ενώ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της», σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.

Ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Ο Τζον Κέρι έκλεισε τις δηλώσεις του με μια φράση στα Ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.

Τσίπρας σε Κέρι: «Κόμβος σταθερότητας η Ελλάδα»

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή και πόλος συνεργασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως, από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάπτυξη.

Κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «Υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε, και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος», είπε, «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «Άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή».

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα και ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό», είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο», πρόσθεσε, και τόνισε: «Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Στη ΜΚΟ "Μέλισσα" ο Κέρι - Κίνηση υψηλού συμβολισμού εν μέσω προσφυγικής κρίσης

Σε μία συμβολική κίνηση στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα, με σκοπό να καταδείξει το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση "Μέλισσα", η οποία δραστηριοποιείται γύρω από ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας στη οδό Φερών, λίγα μέτρα από την πλατεία Βικτωρίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνομίλησε με τους ιδρυτές αλλά και με το προσωπικό υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Στα πλαίσια της επίσκεψης, ίσχυσαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ αποκλείστηκαν από νωρίς οι γύρω δρόμοι.

Η "Μέλισσα" ιδρύθηκε επίσημα το Σεπτέμβρη του 2014, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, από ένα δίκτυο μεταναστριών που ζουν στην Ελλάδα και σκοπεύει στην προώθηση, ενδυνάμωση, αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους στην ελληνική κοινωνία.

Στο κέντρο της Αθήνας

Βγαίνοντας από τα γραφεία της ΜΚΟ ο Τζ. Κέρι εντόπισε ένα κύριο που είχε βγει στο πεζοδρόμιο, έξω από το μαγαζί του, ένα συνοικιακό φούρνο και τον χειροκροτούσε. Και αμέσως τον πλησίασε, τον χαιρέτησε, ενώ αντάλλαξαν και μερικές κουβέντες. Κάπου εκεί παρενέβη και η κόρη του φούρναρη κερνώντας τον Τζον Κέρι ένα μελομακάρονο. Του εξήγησαν μάλιστα πως πρόκειται για ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό κι εκείνος το πήρε ευχαριστώντας, ενώ προφανώς δε δοκίμασε επιτόπου το φίλεμα, όσο νόστιμο και να φαινόταν.

Να σημειωθεί ότι ο Τζον Κέρι έφτασε στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφτηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό.

Στις 6 το απόγευμα αριστερές οργανώσεις και κινήσεις διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News