Ελλάδα

Πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος

Mόλις δύο μήνες μετά από τις εκλογές και το "μούδιασμα" που διαγνώστηκε βάσει των αποτελεσμάτων, φαίνεται να εξελίσσεται σε πλήρη απαξίωση του συνόλου του πολιτικού συστήματος!

Αν πιστέψουμε τα συμπεράσματα της έρευνας της Καπα για το "Βήμα", όχι μόνο η κυβέρνηση εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κόπωσης και φθοράς, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται μια πρωτοφανής απαξίωση για το σύνολο της πολιτικής σκηνής, με το 40% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα κόμμα ή θα απόσχει, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων είναι περίπου τα ...μισά που πήραν στις πρόσφατες εκλογές!

Ακόμη και η ιδέα της "οικουμενικής" που παλιότερα συγκέντρωνε πολύ μεγάλα ποσοστά (άνω του 60%, συνήθως) πλέον... συγκινεί λιγότερο από 40% των Ελλήνων

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός αν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία σε επόμενη ψηφοφορία, το 37,8% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης με συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας. Το 25,8% είναι υπέρ της παραίτησης και της προσφυγής στις κάλπες, ενώ το 23,5% προτιμά να προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να συνεργαστεί με κόμματα της «κεντρώας» αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.

Στο ερώτημα για το ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψήφιζαν αν σήμερα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, το 18,4% των ερωτηθέντων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 14,9%, τη Χρυσή Αυγή να συγκεντρώνει το 5,6%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (4,5%), ΚΚΕ (4,4%), Ενωση Κεντρώων (2,3%) Ποτάμι (2,2%), ΑΝΕΛ (2,1%) και Λαϊκή Ενότητα (1,9%). Το 18,2% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε, το 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ το 6,1% θα «έριχνε» λευκό ή άκυρο.

Η φθορά της κυβέρνησης επηρεάζει και τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου η δημοφιλία υποχωρεί, αν και εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 41,8%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,5%). Ομως, οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά με ποσοστά άνω του 65% όλες τις κορυφαίες αποφάσεις της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και πιο αναλυτικά το δημοψήφισμα (63,9%), την προσφυγή σε εκλογές το Σεπτέμβριο (68,9%), τη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο (70,2%), τον εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ (71,4%) αλλά και τη σύγκρουση με τους εταίρους με αιχμή του δόρατος τον Γιάνη Βαρουφάκη (63,8%).

Επικριτικοί όμως είναι οι πολίτες και με τη Νέα Δημοκρατία, με το 39,2% να εκτιμά ότι το κόμμα θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και το 36,5% να θεωρεί ότι η ΝΔ περνά μία βαθιά κρίση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συνέλθει.

Σχόλια