default-image

Απαντούν στην κρίση με μουσική

Ελλάδα
Απαντούν στην κρίση με μουσική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου... ή αλλιώς το σχολείο με τις νότες, τις μουσικές, τα όργανα. Ένα σχολείο που ταλανίζεται στη σκιά της οικονομικής κρίσης, όμως δεν το βάζει κάτω και κάνει κάτι παραπάνω από μια εξαιρετική δουλειά.

Το Μουσικό Σχολείο από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και πολύ γρήγορα έγινε νούμερο ένα επιλογή για πολλούς μαθητές που λατρεύουν τη μουσική. Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, παρά τις ελλείψεις που καταγράφονται και στο συγκεκριμένο σχολείο, καθηγητές και μαθητές κάνουν την υπέρβαση και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Στην Κρήτη σήμερα λειτουργούν 3 μουσικά σχολεία, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα 42.

Στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" φιλοξενήθηκαν μαθητές μαζί με την καθηγήτρια Μουσικής Λίλη Δάκα και έδειξαν με το δικό τους μουσικό τρόπο πως, όταν υπάρχει μεράκι και όραμα, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Τα μουσικά σχολεία της Κρήτης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού και αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη μουσική παιδεία στα Κρητικόπουλα. Μάλιστα, στη διάρκεια της εκπομπής μαθητές όλων των τάξεων "ταξίδεψαν" μουσικά τους τηλεθεατές και έδειξαν ότι το ταλέντο, αν το δουλέψεις, θέτει τις βάσεις για το μέλλον σου.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης είναι γνωστό ότι η παιδεία κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Αυτό που ζητά το Μουσικό Σχολείο του Ηρακλείου είναι το αυτονόητο. Δηλαδή καθηγητές Μουσικής για όλα τα μουσικά όργανα. Αυτήν τη στιγμή στο σχολείο διδάσκονται 10 μουσικά όργανα. Μάλιστα, η ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού θα μπορούσε να απογειώσει ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα. Στο σχολείο πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κτηριακό συγκρότημα για να είναι αντάξιες της δυναμικής που διαθέτει, ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη το σχολείο να αποκτήσει μια αίθουσα σύγχρονη για συναυλίες και εκδηλώσεις.

Διαχρονικό αίτημα

Ένα διαχρονικό αίτημα των μουσικών σχολείων είναι οι απόφοιτοι να μπορούν να έχουν ένα ειδικό ποσοστό για την εισαγωγή τους στις αντίστοιχες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μια πιστοποίηση-πτυχίο για τους απόφοιτους, αντίστοιχη με αυτήν που παρέχουν τα ωδεία. Μπορεί λοιπόν τα προβλήματα να χτυπούν την πόρτα και στο Μουσικό Σχολείο, όμως η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δουλεύουν με όραμα και ζητούν απλά το αυτονόητο... ένα σχολείο εφάμιλλο του ίδιου του ταλέντου τους... Μήπως η Πολιτεία να τους δώσει τη δύναμη να συνεχίσουν να ονειρεύονται μουσικά;

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_k5ruyvjx/

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News