Ελλάδα

Ο Ν. Μαριάς για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρόεδρος των ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής κ. Νότης Μαριάς αναφέρει σε γραπτό του μήνυμα:

«Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε το 1999 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν γνωρίζει εθνικότητα, τάξεις, κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ηλικία ή μόρφωση. Παράλληλα, η έμφυλη βία φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ανθεκτική παρά τις πολυποίκιλες δράσεις και προσπάθειες διάφορων χωρών για την εξάλειψή της.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να επιτύχουμε την κοινωνική, εργασιακή, μισθολογική ισότητα και να ξεριζώσουμε τις αιτίες που δημιουργούν ή ενισχύουν οποιαδήποτε βία κατά των γυναικών, είτε ψυχολογική είτε λεκτική είτε σωματική. Ειδικότερα, στην φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα, οι μνημονιακές πολιτικές εντείνουν τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

Πρέπει παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας μας να λάβουμε μέτρα για την εξουδετέρωση της βίας κατά των γυναικών και την εξάλειψη των χρόνιων κοινωνικών στερεοτύπων αναφορικά με την κοινωνική θέση των γυναικών όπως και την εξάλειψη των αντίστοιχων πολιτιστικών και κοινωνικών αντιλήψεων».

Σχόλια