Ελλάδα

Κόντρα Κοτζιά - Μπακογιάννη στη Βουλή

Αντιπαράθεση είχαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Έχετε πρόβλημα προσωπικό μαζί μου», της είπε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι την ημέρα που οξύνεται η κρίση στη ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη επιδιώκει δημοσιότητα μέσω του ονόματός του.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε την επίθεση Μπακογιάννη με μία κινέζικη παροιμία: «Ποιο δύσκολα από το να επιλέγει κανείς φίλους, είναι να επιλέγει εχθρούς. Δεν θα σας επιλέξω για εχθρό κυρία Ντόρα μου».

Στο τέλος, μετά από πολλές διακοπές της κ. Μπακογιάννη, είπε χαμογελώντας ότι έχει ένα αποθημένο έρωτα απέναντί του. Έχετε καταπιεσμένο έρωτα για μένα, αλλά δεν θα ανταποκριθώ».

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει τους πανεπιστημιακούς τίτλους που περιλαμβάνει στο βιογραφικό του σε Χάρβαρντ, Οξφόρδη και Μαρβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς κέρδισε δικαστική διαμάχη με την Athens Review του Μανώλη Βασιλάκη που τον είχε χαρακτηρίσει «σταλινικό» και αμφισβητούσε τους πανεπιστημιακούς τίτλους του. Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι τα τρία πανεπιστήμια με επιστολές τους αρνούνται πως υπήρξε καθηγητής τους. «Δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις», είπε ο κ. Κοτζιάς και την κατηγόρησε για επανάληψη των συκοφαντιών.

Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας στη βουλευτή της Ν.Δ. πως «ο κύριος που τα λέει αυτά (σ.σ. Μανώλης Βασιλάκης) λέγεται ότι είναι της οικογένειάς σας. Όμως εγώ αυτές τις συκοφαντίες τις απορρίπτω». «Αυτές τις αθλιότητες για εμένα και την προσωπική μου ζωή, απ' ότι φαίνεται τις κάνετε μαζί», είπε ο κ. Κοτζιάς, ενώ η κ. Μπακογιάννη επέμεινε να ρωτά «είναι καθηγητής στην Οξφόρδη; Είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ; Ναι ή όχι;».

«Να διατυπώστε ερώτηση στο πανεπιστήμιό μου», απάντησε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «αυτή την στιγμή είμαι καθηγητής εν αναστολή στο πανεπιστήμιο Πειραιά. Στα ξένα πανεπιστήμια έχω διδάξει». «Η Ντ. Μπακογιάννη με έχει αναλάβει εργολαβικά και ο Μ. Βασιλάκης είναι άνθρωπός της», υποστήριξε.

Η αντιπαράθεση Κοτζιά - Μπακογιάννη αφορούσε και παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για τους τζιχαντιστές που έκανε στη Ρίγα. «Ντροπή σας, μην παίζετε το παιχνίδι των ξένων», της είπε. Νωρίτερα η βουλευτής της ΝΔ είχε ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει αν τον περασμένο Μάρτιο στη Ρίγα είχε δηλώσει πως «η Ευρώπη ασκεί πολιτιστικό ρατσισμό απέναντι στη Ελλάδα» και «αν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές». Επεσήμανε δε πως τη δήλωση αυτή «την βρήκε ευφυή ο Πάνος Καμμένος και την ξαναείπε». «Τα πράγματα είναι σοβαρά και όχι αηδίες, τη μια λέει για τζιχαντιστές και την άλλη ότι η τρομοκρατία είναι άσχετη με το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίσθηκε και την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα και τη δική του επίσκεψη στο Ιράν στα τέλη της εβδομάδος. «Γίνεται αξιολόγηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα με βάση δημοσιεύματα. Αν φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε κριτική μόνο με βάση όσα γράφουν οι εφημερίδες, κάπου θα έχουμε πρόβλημα», είπε υπογραμμίζοντας ότι στις εφημερίδες δεν γράφεται τι έχει συμβεί στις συναντήσεις. «Αυτά που λέγονται στις συζητήσεις, δεν λέγονται δημοσίως», επεσήμανε με νόημα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι για το θέμα των κοινών περιπολιών όσοι το έθεσαν (π.χ. Γιούνκερ) «μας ζήτησαν συγγνώμη και δεν έχει λόγο το ελληνικό κοινοβούλιο να επανέρχεται».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επεσήμανε με νόημα ότι διμερείς συζητήσεις για το προσφυγικό είχαν πρώτα η Γερμανία με την Τουρκία και πως και η Ελλάδα πρέπει να έχει. Υπογράμμισε ακόμη ο πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να εμφανίζονται ως τρίτοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οφείλουν να προασπίζονται και να προωθούν και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Για την επίσκεψη στο Ιράν ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Δεν είμαστε μία χώρα που έχουμε ειδικές σχέσεις χιλιάδων ετών με το Ιράν; Δεν πρέπει να έχουμε σχέσεις; Θα πάω το Σάββατο εκεί. Αυτό σημαίνει να έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Να πηγαίνουμε όπου θέλουμε και να μην απαγορεύουν να πηγαίνουμε, γιατί, πράγματι, στο παρελθόν κάποιοι μας απαγόρευαν να πηγαίνουμε σε συγκεκριμένα μέρη π.χ. στην Παλαιστίνη, στο Ιράν».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια