default-image

Αλ. Τσίπρας: "Δώσαμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας και αυταπάρνησης"

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: "Δώσαμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας και αυταπάρνησης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για για γίνει η Αριστερά ένας διάττοντας αστέρα, χρειάζονται επιμονή, υπομονή, αλλά και πρόσκαιροι συμβιβασμοί», διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για μακροχρόνιο αγώνα που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ενώ τόνισε ότι «δεχτήκαμε πυρά από όλες τις μεριές αλλά δώσαμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και του αυταρχισμού», αναφέροντας ότι απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Βρεθήκαμε σε καθεστώς απόλυτης χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεχτήκαμε πυρά από όλες τις μεριές αλλά δώσαμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση» πρόσθεσε και στάθηκε στο ότι «το ελληνικό ζήτημα και η ελληνική κρίση βρέθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης και του κόσμου».

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής της, χρησιμοποίησε όλα της τα όπλα, από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα.

Κατηγόρησε δε εκ νέου τους δανειστές για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, κάνοντας λόγο για «ωμό εκβιασμό» το βράδυ της 12 Ιουλίου για να αποδεχτεί η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα προσαρμογής «που αν και είναι σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό όραμα».

«Υπήρξαν πολλοί που μας κατηγόρησαν εκείνο το βράδυ ότι προσχωρήσαμε στην λογική ότι τελικά δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση και για πολιτική μυωπία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά πρωταγωνιστεί «στον αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της Ε.Ε.».

Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική κρίση στην Πορτογαλία εκτιμώντας ότι η Ευρώπη προοδευτικά χωρίζεται σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: «Το συγκροτημένο πολιτικό στρατόπεδο του νεοφιλελευθερισμού από τη μια και το υπό συγκρότηση στρατόπεδο των δυνάμεων που θέλουν την αλλαγή της σημερινής πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας από την άλλη», όπως είπε.

Επιπλέον, εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει στρατηγικές θέσεις, να πυροδοτήσει εξελίξεις, να δημιουργήσει συμμαχίες ώστε να επιτύχει χειροπιαστή βελτίωση στην καθημερινότητα των εργαζόμενων τάξεων και της νεολαίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό αλλά και στο μέτωπο της τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για νέους κινδύνους αποσταθεροποίησης και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κοινών μετώπων «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια νέας συντηρητικής και ρατσιστικής αναδίπλωσης στην Ευρώπη» και «για να χτυπηθούν στη ρίζα τους οι αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές ροές και τρέφουν την τρομοκρατία».

«Πέρα από τα μεγάλα στρατηγικά ερωτήματα, όμως, πρέπει να κρατάμε καλά στο μυαλό μας ότι εκεί έξω υπάρχει μια κοινωνία που ασφυκτιά, μια νεολαία κομμάτι της οποίας είστε και εσείς που έχει απολέσει δικαιώματα και έχει στερηθεί την προοπτική της», παρατήρησε στη συνέχεια απευθυνόμενος στο κοινό και εκτίμησε ότι «αυτή η απώλεια της προοπτικής και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή είναι ο μεγάλος εχθρός της Αριστεράς».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία και την ανεργία, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εξυγίανση των προγραμμάτων και την ανακατανομή των πόρων υπέρ των ανέργων.

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά να είστε βέβαιοι ότι με την δική μας κυβέρνηση σταματάει επιτέλους το μακάβριο πάρτι της εκμετάλλευσης των ανέργων από μεσάζοντες και επιχειρηματίες», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, στον χώρο της αγοράς εργασίας κεντρικός στόχος είναι η καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και στον χώρο των επενδύσεων έχει διαμορφωθεί το νέο ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να στηριχθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες νέων επιστημόνων και ερευνητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News