Ελλάδα

Διημερίδα του ΚΚΕ για την ιστορία των εργατών

Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα την εμφάνιση της εργατικής τάξης, το ρόλο της στους κοινωνικούς-πολιτικούς αγώνες στον 20ο αιώνα και τη στρατηγική του Κ.Κ.Ε, όπου θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 21 Νοέμβρη (17.00 - 20.00):

Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της», από το Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οικοδόμηση του Κόμματος στη εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίησης της στρατηγικής του», από τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει Καλλιτεχνικό πρόγραμμα (20.15-21.30), με θέμα: «Το εργατικό επαναστατικό τραγούδι στο μεσοπόλεμο 1918 - 1935».

Κυριακή 22 Νοέμβρη (10.00 - 13.00):

Ομιλία από το Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης», από το Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ,εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από το Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για την νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ»

Στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέμα:

«Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο μεσοπόλεμο 1918 - 1935»

"Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…"

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ημερίδας για το εργατικό κίνημα, με τίτλο "Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες…", περιλαμβάνει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό- επαναστατικό τραγούδι του μεσοπολέμου (1918 - 1935). Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, που τα περισσότερα αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο ιστορικό αρχείο του Κόμματος: του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ (Κόκκινα Τραγούδια, 1921), του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου (Επαναστατικά Τραγούδια, 1928) και του Ριζοσπάστη (Κόκκινο Ημερολόγιο, 1935).

Οι εκδόσεις αυτές μαρτυρούν ότι από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ίδρυσή του, στο φως της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης, το ΚΚΕ αγκαλιάζει και ενθαρρύνει την τέχνη που συμβάλλει στην εργατική - επαναστατική πάλη, ως απαραίτητο κι αναπόσπαστο όπλο στη δράση του.

Οι στίχοι μεγάλου μέρους των ποιημάτων και τραγουδιών έχουν γραφεί από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι πρόδρομοι σοσιαλιστές συγγραφείς Κώστας Χατζόπουλος και Ρήγας Γκόλφης, αλλά και ο "νεανικός" Γιάννης Ρίτσος, που υπογράφει με το ψευδώνυμό του εκείνα τα χρόνια Γ. Σοστίρ. Οι συνθέτες των παλιών τραγουδιών που θα αναδειχθούν δυστυχώς παραμένουν ανώνυμοι.

Στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστούν και άγνωστοι στίχοι της Διεθνούς, καθώς και του τραγουδιού «Άνεμοι, θύελλες» (Βαρσαβιάνκα), ενώ συμπληρωματικά θα ακουστούν ορισμένα τραγούδια νεότερων συνθετών, όλα σε ποίηση του μεσοπολέμου.

Τα θέματα των τραγουδιών αντλούνται από τα συνταρακτικά γεγονότα της νέας ιστορικής εποχής που άνοιξε η είσοδος του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η Οκτωβριανή επανάσταση, οι εργατικοί αγώνες, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ κ.α. και εκφράζουν την πάλη της ανερχόμενης εργατικής τάξης για να διαχωριστεί από την αστική διεκδικώντας την εξουσία της.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσει ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.

Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.

Σχόλια