Ελλάδα

Τέλος του 2016 αλλάζουν χέρια τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να αναλάβει τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας η γερμανοελληνική κοινοπραξία Fraport - Slentel, με τη σύμβαση παραχώρησης να υπογράφεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας την Πέμπτη στο 3ο Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES - Athens, 3rd Airport Chief Executives' Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport AG, κ. Stefan Schulte, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση και τις προοπτικές των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμποσίου ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ, κ. Γιάννης Παράσχης, έδωσε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προώθηση της Αθήνας, μία πρώτη «γεύση» της νέας ευρηματικής καμπάνιας υπό τον τίτλο «Speak AΘenian. Be an AΘenian», μέσω της οποίας θα προβληθεί διεθνώς η πρωτεύουσα της Ελλάδας το 2016, όπως γράφει το in.gr.Στόχος του ACES είναι η ανάδειξη της σχέσης των αερομεταφορών και των αεροδρομίων ειδικότερα, με την ανάπτυξη των προορισμών που εξυπηρετούν, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.Περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι του χώρου των αερομεταφορών, αλλά και του οικονομικού και τουριστικού κλάδου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΑΑ και επικεντρώθηκαν σε ενότητες, όπως: 

Το στρατηγικό ερώτημα της συμβολής των αεροδρομίων - κόμβων στην ανάπτυξη του προορισμού και

Οι πρόσφατες θεσμικές και ρυθμιστικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον κλάδο των αερομεταφορών.

Επίσης, στη διάρκεια του 3ου ACES, στις κεντρικές ομιλίες τους, οι Angela Gittens, γενική διευθύντρια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World) και Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe), αναφέρθηκαν στις προοπτικές, στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αεροπορικός κλάδος διεθνώς. 

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του συμποσίου, τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης έχουν μετατραπεί σε «πεδίο μάχης», καθώς ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που ξεκίνησε από τα περιφερειακά αεροδρόμια, εξελίσσεται τώρα στα κορυφαία αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου.

Αυτήν την εικόνα για την κατάσταση στο χώρο των αερομεταφορών της Ευρώπης, μετέφερε ο κ. Jankovec.

Ο ίδιος έκανε ταυτόχρονα λόγο για «κανιβαλισμό της επιβατικής κίνησης» από πλευράς εταιρειών όπως η easyJet και Ryanair, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Σχόλια