default-image

Αποσύρουν το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ελλάδα
Αποσύρουν το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριστικά κλείνει το κεφάλαιο "ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση" η κυβέρνηση, μετ ην κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας. Η τροπολογία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου ξεκλειδώνει τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Η τροπολογία - που αναμενόταν από την Τετάρτη στη Βουλή - κατατέθηκε τελικά το μεσημέρι της Πέμπτης, υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Τρ. Αλεξιάδη, ενώ προβλέπει επαναφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε απαλλασσόμενο καθεστώς από τον ΦΠΑ.

Η κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει αναδρομική ισχύ, από την 20η Ιουλίου, ενώ, όπως ορίζει η τροπολογία, τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται, όπως αναφέρει το news247.gr.  

Την ίδια στιγμή, φόροι που έχουν πληρωθεί θα επιστραφούν υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθούν πιστωτικές δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τρία είναι τα βασικά στοιχεία της πολυαναμενόμενης τροπολογίας που βάζει τέλος σε ένα πολύμηνο θρίλερ.

Η τροπολογία προβλέπει:

- Την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο για τις υπηρεσίες παιδείας

- Τη διαγραφή όλων των προστίμων που επιβλήθηκαν

- Την επιστροφή τυχόν φόρων που έχουν πληρωθεί.

Η κυβέρνηση δίδει περιθώριο 40 ημερών στις επιχειρήσεις ώστε να εξέλθουν του καθεστώτος ΦΠΑ με συντελεστή 23%.

Από την απόφαση για αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκύπτει τρύπα στον προϋπολογισμό - σε ετήσια βάση - ύψους 390 εκατ. ευρώ.

Αναζητούνται ακόμη τα ισοδύναμα

Κι ενώ η κυβέρνηση κλείνει το κεφάλαιο επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί πως έχουν κλειδώσει και τα ισοδύναμα μέτρα αντί της επιβολής αυτού που καταργήθηκε. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Η κυβέρνηση έσπευσε να διαμηνύσει πως τα ισοδύναμα για την αναστολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βρέθηκαν από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης, προβλέπεται:

- Η επιβολή τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη κάθε τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.

- Η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού (ήτοι 40 ευρώ ανά εκατόλιτρο). Η επιβολή φόρου αφορά και στο εμφαλιωμένο κρασί, αλλά σε εκείνο που πωλείται χύμα, ενώ επεκτείνεται και στα εισαγόμενα και όχι μόνο στα ελληνικά.

Ο γρίφος φορολόγησης του κρασιού και τα νέα σενάρια

Το μπαράζ αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει τα σχέδια για την επιβολή φόρου στο κρασί αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο στην επανεξέταση των εξαγγελιών της, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως η υπόθεση «ισοδύναμα» δεν έχει ακόμη κλείσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος να επιμένουν στα σχέδια επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, μειώνοντάς τον ωστόσο στο ήμισυ.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί - της τάξης των 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού - έναντι των αρχικών σκέψεων για φόρο 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται σχέδιο επιβολής φόρου και στα αναψυκτικά, ωστόσο τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News