Ελλάδα

Τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου

42 χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ήταν ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, όταν τα τανκς των συνταγματαρχών κινήθηκαν εναντίον των χιλιάδων φοιτητών κι εργαζομένων, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας εξεγερθεί ενάντια στο καθεστώς της χούντας, με δεκάδες από αυτούς να πληρώνουν τελικά με την ίδια τους τη ζωή τον πόθο τους για την ελευθερία.

Το Ηράκλειο για ακόμη μια χρονιά ετοιμάζεται να τιμήσει τα θύματα του Πολυτεχνείου και τον αγώνα τους: Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, όλα είναι έτοιμα για την αυριανή καθιερωμένη γιορτή. Με απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις κειμένων και προβολές αρχειακού υλικού, που σχετίζονται με την εξέγερση των φοιτητών, οι μαθητές αναμένεται να τιμήσουν αύριο το πρωί τον αγώνα τους.

Εκτός, ωστόσο, από τα σχολεία - για τα οποία αύριο, μαζί με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ημιαργία - η εξέγερση της 17ης Νοέμβρη θ' αναβιώσει και στους δρόμους. Στο Ηράκλειο έχουν προγραμματιστεί για αύριο δύο συγκεντρώσεις: μία στην πλατεία Ελευθερίας και μία στα Λιοντάρια, η οποία διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ. Το ραντεβού και στις δύο περιπτώσεις έχει δοθεί για τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας. Οι καθηγητές προτρέπουν - μεταξύ άλλων - τους Ηρακλειώτες να αντιτάξουν «τη συλλογική αντιφασιστική και ενωτική λαϊκή πάλη, που δίδαξε ο ηρωικός παλλαϊκός ξεσηκωμός το Νοέμβρη του '73», ενώ στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ευρεία αναφορά και στα μέτρα λιτότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.: «Η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση μετατρέπει τη μόρφωση, την υγεία, την πρόνοια, τη σταθερή εργασία και τα δημόσια αγαθά σε... πολυτέλεια».

Εξάλλου, κάλεσμα για την αυριανή πορεία, που θα ξεκινήσει από τα Λιοντάρια, απευθύνουν η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, αλλά και η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρονται - μεταξύ άλλων - τα εξής: «Τότε ο φασίστας Παπαδόπουλος, με τη βοήθεια των Αμερικανών και ενός μεγάλου κομματιού επιχειρηματιών και εφοπλιστών, επέβαλαν τη χούντα. Τότε, οι "αντικειμενικές" εφημερίδες της εποχής αποκαλούσαν τους φοιτητές «αλήτες», που «δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της πατρίδας». Αυτοί οι νέοι, που τους έλεγαν αλήτες, μαζί με τους εργάτες, κόντρα στη μοιρολατρία, κατάφεραν και νίκησαν το φόβο και την τρομοκρατία. Απέδειξαν στην πράξη πως, όταν ο λαός αγωνίζεται οργανωμένα, είναι πανίσχυρος και καμία εξουσία, όσα όπλα, τανκς και αεροπλάνα, όσους χαφιέδες και να έχει, δεν μπορεί να τον γονατίσει».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια