default-image

Θεοδωράκης: Τεράστιες οι ευθύνες Τσίπρα

Ελλάδα
Θεοδωράκης: Τεράστιες οι ευθύνες Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι τεράστιες. Αντί να κάνει μια κυβέρνηση με ευρύτερες προσωπικότητες, με αποδοχή από την κοινωνία και με γνώση των προβλημάτων, χρησιμοποίησε άβουλους κομματικούς υπαλλήλους οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέραν από το πώς να βολέψουν τους δικούς τους»

Τα παραπάνω τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον Φίλιππο Δεργιαδέ. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «Οι σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας συνεχίζονται. Έχουμε τους περισσότερους Γενικούς Γραμματείς στην Ευρώπη, έχουμε εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους στα κόμματα - το Ποτάμι πήρε πολύ λιγότερους από όσους μπορούσε - μοιράζουμε νέα μικρά προνόμια στους συνδικαλιστές, όλα αυτά άμα τα μαζέψεις βρίσκεις πολλά ισοδύναμα. Ο παράνομος τζόγος, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων ζουν μια νέα "άνοιξη". Γιατί δεν κάνουν κάτι για όλα αυτά;». Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πανούση καθώς έχει καταθέσει προσωπικά ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα και αναμένει τις απαντήσεις του στη Βουλή, λέγοντας «Αποκαλύπτεται ότι ένας σύμβουλος της κυβέρνησης παζάρευε με κάποιους εκ των κρατουμένων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μοίραζε και αυτός τις δικές του υποσχέσεις. Η υπόθεση φαντάζει τεράστια αλλά πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα ας ακούσουμε τον κ. Τσίπρα». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ήταν κατηγορηματικός ότι «Δεν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία της γέννησης μίας νέας πολιτικής πρότασης για να ζήσουμε αγκαλιά με το παλιό. Δεν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα του Ποταμιού ούτε το αντίστροφο. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 16 χρόνια και η Ν.Δ. σχεδόν άλλα τόσα. Πολλά από όσα ζούμε τώρα είναι δικά τους εγκλήματα. Δεν θα τα ξεχάσουμε επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαντάζει ακόμη χειρότερη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Ακούμε διάφορα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, πρόταση που κάποια κόμματα δεν απορρίπτουν. Εσείς θέλετε να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας έστω και με αυτό τον τρόπο.

Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από την μια έχουμε μια κακή κυβέρνηση και από την άλλη θα ήταν καταστροφή να έχουμε και πέμπτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα λίγους μήνες. Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι τεράστιες. Αντί να κάνει μια κυβέρνηση με ευρύτερες προσωπικότητες, με αποδοχή από την κοινωνία και με γνώση των προβλημάτων, χρησιμοποίησε άβουλους κομματικούς υπαλλήλους οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέραν από το πώς να βολέψουν τους δικούς τους. Τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά είναι θλιβερά. Τώρα ως προς την οικουμενική. Αυτές οι κυβερνήσεις έχουν αξία αν όλοι είναι ταγμένοι σε ένα σκοπό. Εδώ η στόχευση όλων είναι διαφορετική. Κάποιοι ενδιαφέρονται για το καθεστώς τους, κάποιοι θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Δύσκολα να τα συγκεράσεις όλα.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν βρίσκει ισοδύναμα γιατί δεν θέλει να κόψει δαπάνες των προστατευόμενών της. Ποιους εννοείτε και ποιες δαπάνες μπορούν να κοπούν;

Οι σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας συνεχίζονται. Έχουμε τους περισσότερους Γενικούς Γραμματείς στην Ευρώπη, έχουμε εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους στα κόμματα - το Ποτάμι πήρε πολύ λιγότερους από όσους μπορούσε - μοιράζουμε νέα μικρά προνόμια στους συνδικαλιστές, όλα αυτά άμα τα μαζέψεις βρίσκεις πολλά ισοδύναμα. Ο παράνομος τζόγος, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων ζουν μια νέα «άνοιξη». Γιατί δεν κάνουν κάτι για όλα αυτά; Να σας πω εγώ το γιατί. Ποτέ δεν νοιάστηκαν να οργανώσουν το παραμικρό σχέδιο διακυβέρνησης. Πίστευαν ότι μπορούν να κυβερνήσουν με συνθήματα. Και τώρα έπεσαν σε τοίχο.

Για τα κόκκινα δάνεια λέτε ότι δεν πρέπει να κριθούν από τους ίδιους ανθρώπους που τα έδωσαν. Όμως το ίδιο δεν ισχύει και για τα δάνεια της χώρας; Θεωρείτε ότι αυτό το χρέος με 30% ανεργία στην σκληρή ευρωζώνη, μπορεί να πληρωθεί;

Τα δάνεια πληρώνονται μόνο όταν υπάρχει ανάπτυξη και κέρδη. Μια χώρα με σβηστή την μηχανή της οικονομίας δεν μπορεί να πληρώσει κανένα δάνειο και κανένα χρέος. Ότι συμβαίνει και σε ένα νοικοκυριό. Αν ο άλλος είναι άνεργος τι δάνειο να πληρώσει; Κλείνουμε σε λίγο έξι χρόνια Μνημονίων και ουσιαστικά είμαστε εκεί που ξεκινήσαμε. Και η Πορτογαλία είχε μνημόνιο, είχε τρόικα αλλά σήμερα δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Άρα το πρόβλημα είναι οι Έλληνες πολιτικοί. Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ.Σαμαράς, τι έλεγε ο κ.Τσίπρας… Ορκιζόντουσαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια των προηγούμενων και τελικά υπέγραψαν τα δικά τους μνημόνια.

Μετά το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Φίλη έχουμε και την υπόθεση με τις καταγγελίες Πανούση. Στην παρούσα συγκυρία πόσο σοβαρά είναι αυτά τα ζητήματα;

Οι υπουργοί το έχουν συνήθεια σε αυτόν τον τόπο. Τα κάνουν όλα αλλά δεν κάνουν την δουλειά τους. Τα σχολεία έχουν κενά, τα πανεπιστήμια αργοπεθαίνουν και ο κ. Φίλης θέλει να κάνει διαλέξεις ιστορίας. Ας κατέβει απ' την έδρα και ας επιστρέψει στα θρανία. Όσον αφορά τις καταγγελίες Πανούση ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει απαντήσεις. Δική του είναι η κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι η πρώτη - πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Τσίπρα μετά από 5 χρόνια μνημονίων ήταν να φέρει νόμο και να καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ακόμη και στον σωφρονισμό ήταν άλλες οι ανάγκες της χώρας. Χρειαζόμαστε αγροτικές φυλακές, προγράμματα απεξάρτησης και εκπαίδευσης, βραχιολάκια γι'αυτούς που έχουν μικρές ποινές. Και παράλληλα αποκαλύπτεται ότι ένας σύμβουλος της κυβέρνησης παζάρευε με κάποιους εκ των κρατουμένων τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μοίραζε και αυτός τις δικές του υποσχέσεις. Η υπόθεση φαντάζει τεράστια αλλά πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα ας ακούσουμε τον κ. Τσίπρα. Γι' αυτό έκανα ερώτηση προσωπικά στον ίδιο. Αν δεν κρυφτεί, την επόμενη Παρασκευή, στην ώρα του πρωθυπουργού θα ακούσουμε τις απαντήσεις του.

Για το προσφυγικό προτείνατε οι ροές των προσφύγων να σταματούν στα εδάφη της Τουρκίας. Ποιος μπορεί να το επιβάλλει αυτό; Υπάρχει και ο φράχτης του Έβρου αλλά και οι φράχτες στην Ε.Ε. Λύνουν το προσφυγικό οι φράχτες;

Η λύση είναι το σταμάτημα των πολέμων αλλά μέχρι να το πετύχουμε αυτό δεν μπορούμε να αφήνουμε απροστάτευτους τους πρόσφυγες στα χέρια των δουλεμπόρων, ούτε πρέπει να φορτώσουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα στις πλάτες των νησιωτών της Ελλάδας. Η λύση που πρότεινε το Ποτάμι από την Άνοιξη είναι η λύση που προκρίνουν σήμερα όλοι. Ο κ. Τσίπρας που όταν του το πρωτοείπαμε μας είπε - λίγο πολύ - ότι αυτά είναι ακροδεξιές πρακτικές και τώρα ασθμαίνοντας τρέχει στην Τουρκία για να κλείσει συμφωνία να σταματούν οι ροές στα εδάφη της. Θα είχαμε αποφύγει πολλά αν μας είχαν ακούσει και δεν προπαγάνδιζαν απόψεις για πρόσφυγες που λιάζονται και νησιά που πλουτίζουν. Όπως και η Ευρώπη έπρεπε να μας ακούσει. Η ευθύνη της είναι μεγάλη. Έπρεπε να είχε σχεδιάσει λύσεις και δεν το έκανε. Πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αλλά και να μεριμνήσει να μοιραστεί το βάρος σε όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνος τους ακρίτες Έλληνες.

Τελικά τι είναι το Ποτάμι; Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά;

Tο Ποτάμι δεν χωρά στους παραδοσιακούς διαχωρισμούς που έχουν χάσει εν πολλοίς τη σημασία τους. Η Νέα Δημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται ανά εποχές ως «κεντρώο κόμμα», το ΠΑΣΟΚ ως «σοσιαλιστικό» και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Τι σχέση έχουν αυτοί οι τίτλοι με τις πολιτικές που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται; Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και την συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα που σύμφωνα με τον παραδοσιακό χάρτη κινείται στην ακροδεξιά. Στην πραγματικότητα αυτούς που τους ενώνει είναι η πίστη στο κομματικό κράτος και η διάθεση τους να μην αλλάξουν τίποτα στην χώρα. Σημασία λοιπόν έχει τι υπηρετείς στην πολιτική και όχι τι δηλώνεις.

Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργασθείτε; Αρκετοί αρθρογράφοι αυτό προτείνουν.

Δεν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία της γέννησης μίας νέας πολιτικής πρότασης για να ζήσουμε αγκαλιά με το παλιό. Δεν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα του Ποταμιού ούτε το αντίστροφο. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 16 χρόνια και η Ν.Δ. σχεδόν άλλα τόσα. Πολλά από όσα ζούμε τώρα είναι δικά τους εγκλήματα. Δεν θα τα ξεχάσουμε επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαντάζει ακόμη χειρότερη. Συνεργασία με τα παλιά κόμματα εξουσίας θα ακύρωνε το λόγο ύπαρξής μας, αφού θα εμφανιζόμασταν αγκαλιά με αυτούς που δημιούργησαν τις παθογένειες που θέλουμε να ξεπεράσουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News