Ελλάδα

"Μετά την ΕΔΕ για τον κ. Μαραντζίδη θα ακολουθήσει και η καύση των βιβλίων του;"

«Το μακρύ χέρι της λαϊκής (ακρο)δεξιάς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φαίνεται να διαβρώνει κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της "δεύτερης φοράς αριστεράς" και της θεωρητικής της πίστης στις αξίες του φιλελεύθερου Ευρωπαϊκού κράτους», αναφέρουν σε κοινή γραπτή τους δήλωση οι βουλευτές με το "Ποτάμι" κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Οι βουλευτές αναφέρουν:

«Εδώ και λίγο καιρό, τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και τα στελέχη του κόμματός του βρήκαν έναν νέο στόχο στο πρόσωπο του επιστημονικού υπευθύνου της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς καθηγητή κ. Νίκου Μαραντζίδη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), σε σχέση με τις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.  

Όταν ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι υπήρξαν «δημοσκοπήσεις που μαγειρεύτηκαν σε συνεργασία με συμφέροντα», συμπληρώνοντας ότι «σε αυτή την υπόθεση ενεπλάκησαν όχι μόνο εταιρείες αλλά και Πανεπιστήμια».

Όταν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Κουίκ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από τον κ. Μαραντζίδη να παραδώσει την πανεπιστημιακή του έδρα, ενώ παράλληλα απαιτεί από τη Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ «να επιληφθεί του θέματος», ήταν μόνο θέμα χρόνου να έρθει και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον κ. Μαραντζίδη.  

Δρώντας ως ενεργούμενο των κυβερνητικών εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, επέλεξε τη διενέργεια ΕΔΕ, παρότι είχε αρχικά υποστηρίξει το έργο της Μονάδας Ερευνών για το ζήτημα που είχε προκύψει.

Είναι κατανοητό ότι για τους Ανεξάρτητους Έλληνες ζητήματα όπως αυτά της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας και της διοικητικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων αποτελούν «ψιλά γράμματα».

Για τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, όμως, οι διαχρονικοί αγώνες του ακαδημαϊκού χώρου και των λειτουργών του για ελεύθερη επιστημονική έρευνα, δίχως έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, θα έπρεπε να ξέρει ότι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στο λειτούργημά του.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ελπίζουμε μόνο να μην φτάσουμε να δούμε να καίγονται στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα βιβλία και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του κ. Μαραντζίδη…».

Σχόλια