default-image

Α.Τσίπρας: Στόχος μας η έντιμη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας

Οικονομία
Α.Τσίπρας: Στόχος μας η έντιμη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο στόχος μιας «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να είναι η μεταφορά των κέντρων καταγραφής (Hotspots) από τα ελληνικά νησιά στο τουρκικό έδαφος, ώστε ο διαμοιρασμός προσφύγων στην Ε.Ε. να γίνεται απ' ευθείας από τη γείτονα χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η εγκατάσταση των Hotspots σε τουρκικά εδάφη θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει κατά τις επαφές που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Εργτογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σενάριο που οποίο εξετάζεται σοβαρά στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η Αθήνα δεν είναι αντίθετη στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας, με προϋπόθεση όμως την απόλυτη τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη, και όχι με προνομιακή μεταχείριση «α λα καρτ».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Τσίπρας έστειλε αυτό το μήνυμα και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, προσθέτοντας πως εάν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa) θα πρέπει να υλοποιήσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει για επανεισδοχή μεταναστών που πέρασαν από το έδαφός της.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα θέλει να έχει εικόνα για το τι συζητάει η Ε.Ε. με την Τουρκία και να ενημερώνεται για επικείμενες επαφές.

Έθεσε ακόμα το θέμα περί κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, με τον κ. Γιούνκερ να παραδέχεται πως ο όρος είναι ατυχής και δεσμεύεται πως στο εξής θα γίνεται λόγος για «συντονισμένες ενέργειες», ώστε να μην δίνεται η εικόνα πως οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ενόχληση της Ελλάδας για το κλίμα που δημιουργείται περί παραμονής όλο και περισσότερων ανθρώπων σε ελληνικό έδαφος. Τόνισε δε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων υποδοχής που θα δημιουργήσουν οι εταίροι, καθώς θα πρέπει να αναλογούν στα πραγματικά μεγέθη των προσφυγικών εισροών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα δεν είναι δυνατόν κάποια κράτη να εγείρουν φράχτες και τείχη στα σύνορά τους, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ετοιμάσει Hotspots και κέντρα φιλοξενίας.

Αναφερόμενος μετά τη Σύνοδο στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε και την ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και αναγνώριση του κυπριακού κράτους.

Στις εργασίες τους στη Βαλέτα, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών αποφάσισαν να καλέσουν την Τουρκία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει πως ο ίδιος είχε συστήσει στους ομολόγους του να φέρουν τη Άγκυρα στο τραπέζι ήδη από τον Απρίλιο.

Πάντως, ερωτηθείς για τη δυνατότητα της ευρω-τουρκικής συνεργασίας να δώσει απαντήσεις στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκεπτικός, τονίζοντας πως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή «δεν είναι σε θέση» να αντιμετωπίσει τα πρωτογενή αίτια των μαζικών μετακινήσεων και εκτοπισμών.

Σημείωσε μάλιστα πως η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να κοιτάξει εν μέρει τον εαυτό της, καθώς πηγές των προβλημάτων είναι οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι στρατιωτικές επεμβάσεις και η «διαχρονική λεηλασία» των φυσικών πόρων των χωρών της Αφρικής και της Ασίας από «πολυεθνικές» και την «ανεπτυγμένη Δύση», όπως γράφει το in.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News