default-image

Mαριάς: Πρωτοβουλία για "μέτωπο" ενάντια στη λιτότητα

Ελλάδα
Mαριάς: Πρωτοβουλία για "μέτωπο" ενάντια στη λιτότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου ενάντια στη λιτότητα και τη φτώχεια μέσω του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναλαμβάνουν οι "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", όπως δήλωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 26/10/2015, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς.

«Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», τόνισε ο Νότης Μαριάς, «αποτελεί σημαντική κατάκτηση των λαών της Ευρώπης και ενισχύει τη συμμετοχική δημοκρατία στο πλαίσιο της Ένωσης. Ταυτόχρονα αποτελεί μια μορφή πλατιάς συνεργασίας των πολιτών και των κινημάτων σε παν-ενωσιακό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης».

Ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι ως συντονιστής των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει επανειλημμένα επισημάνει τις αδυναμίες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου του Κανονισμού 1179/2011 για τους όρους άσκησης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Κανονισμού που πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών ιδίως στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συνιστά πρωτογενή άσκηση της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους πολίτες και τα κινήματα του Ευρωπαϊκού Νότου για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου ενάντια στη λιτότητα και τη φτώχεια και για τον έλεγχο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και της ασυδοσίας της ΕΚΤ και της Ευρώπης των Τραπεζών. Για το λόγο αυτό οι "Αντιμνημονιακοί Πολίτες" θα αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News