default-image

Στη Μάλτα για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Ελλάδα
Στη Μάλτα για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στην Βαλέττα της Μάλτας, που διεξάγεται σήμερα και αύριο.

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εν όψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι είναι αναγκαίο η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης: να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.ά).

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει ότι η βασική αιτία για τη δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επίσης, θα επαναλάβει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα, όπως γράφει το in.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News