default-image

Συμφωνία έως τη Δευτέρα "βλέπει" ο Ντάισελμπλουμ

Ελλάδα
Συμφωνία έως τη Δευτέρα "βλέπει" ο Ντάισελμπλουμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι έως τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ο Ντάισελμπλουμ, οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων.

Ανέφερε επίσης ότι οι θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία.

Όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το γεγονός ότι θα χρειαστούν λιγότερα λεφτά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, είναι ένα «καλό νέο».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Προηγουμένως, όμως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News