default-image

Ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τα προαπαιτούμενα

Ελλάδα
Ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβάνοντας θετικές ψήφους μόνο από τη δικομματική πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη δέσμη των προαπαιτουμένων, στο πλαίσιο του μνημονίου.

«Παρών» ψήφισε επί της αρχής το Ποτάμι, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ωστόσο, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη μετά από αιτήματα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής, καταγράφηκε ένα νέο «ρήγμα» στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένος, και όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, πλην της κυρίας Έλενας Κουντουρά που είπε «ναι», καταψήφισαν άρθρο του νομοσχεδίου μέσω του οποίου ρυθμίζονται φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα του Μεγάρου Μουσικής.

Πρόκειται για τη ρύθμιση (άρθρο 53) με την οποία παρατείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2016 η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από πλευράς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Κατά τάχθηκαν, επίσης, η Άννα Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ) και η Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.). Το μίνι αντάρτικο, πάντως, δεν είχε αρνητική επίπτωση, αφού το υπερψήφισαν, εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και η Ένωση Κεντρώων. Αντιθέτως, ως γνωστόν, η αρνητική ψήφος των ΑΝ.ΕΛ. στις Επιτροπές είχε προκαλέσει την καταψήφιση και απόσυρση διάταξης για τη ζυθοποιία.

Η Ν.Δ. καταψήφισε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου πλην της διάταξης για το Μέγαρο Μουσικής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) καταψήφισε όλα τα άρθρα, πλην δύο άρθρων που αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα (39 και 44) και του άρθρου για το Μέγαρο Μουσικής. Τα ίδια άρθρα υπερψήφισε και το ΚΚΕ το οποίο δήλωσε επίσης «παρών» στα άρθρα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων (31) καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα (42, 44). Το Ποτάμι υπερψήφισε μόνο τα άρθρα για τη διαχείριση των αποβλήτων (31) καθώς και για εκπαιδευτικά ζητήματα (39, 44). Η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισε τα άρθρα 35, 39 και 53.

Στα αξιοσημείωτα για την κυβέρνηση ήταν η απουσία του Ν. Νικολόπουλου από την ψηφοφορία. Ωστόσο ο κ. Νικολόπουλος νωρίτερα έδωσε το παρών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Με ονομαστική ψηφοφορία το ν/σ για τα προαπαιτούμενα

Με ομιλίες βουλευτών σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το άρθρο 28 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η χρήση γης σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, «χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη ανάπλαση», ενώ υποστήριξε πως τα 100 από τα στρέμματα αυτά ανήκουν στον ΟΛΠ και με τις αλλαγές στις χρήσεις γης μειώνεται το τίμημα.

«Υπήρχε η δυνατότητα για σημαντική αστική ανάπτυξη με εμπορικές χρήσεις, είχε προταθεί ακόμα και η δημιουργία πίστας "Formula 1", σχέδιο που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές και, αντί γι' αυτό, αποφασίσατε να κάνετε ένα χώρο πρασίνου χωρίς να έχετε τα χρήματα για να το κάνετε», είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν κατανοεί τους κανόνες με τους οποίους κινούνται οι ξένοι επενδυτές και γι' αυτό δεν μπορούν να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Όταν ο ιδιωτικός χώρος λειτουργεί χωρίς προγραμματισμό καταναλώνονται οι φυσικοί πόροι και οι κοινωνικοί πόροι και αναιρούνται οι όροι που είναι αναγκαίοι για να μπορέσει να λειτουργήσει», υποστήριξε απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμέλλος.

Ο κ. Φαμέλλος τάχθηκε υπέρ ενός μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα διατηρεί την ισορροπία των ανθρώπινων και των φυσικών πόρων, και προσέθεσε ότι αν και η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ του ιδιωτικού μοντέλου ανάπτυξης μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για διάλογο.

Αντιπαράθεση και για τις Σκουριές

Αργότερα, έντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη με το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, για το εάν υπάρχει ή όχι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η αφορμή δόθηκε όταν, σε μια αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης τον ρώτησε εάν αισθάνεται την ανάγκη να πει τι έκανε λάθος, και κυρίως στους 2.500 ανθρώπους που περίμεναν κάτω από τις στοές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος κάλεσε το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «να σταματήσει να υπαγορεύει τις απόψεις του στο ΣτΕ», ενώ αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία είχε επικαλεστεί ο κ. Μανιάτης, τόνισε ότι «το ίδιο το ΣτΕ και ο πρόεδρος του διαψεύδουν το σύνολο των δημοσιευμάτων».

Για «αηθέστατες, εξωκοινοβουλευτικές και αδιανόητες προσεγγίσεις εκ μέρους του υπουργού» και για «μαγκιές και τσαμπουκάδες» που «δεν περνάνε εδώ», έκανε λόγο ο κ. Μανιάτης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να «εφαρμόσει άμεσα όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

«Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τον κ. Μανιάτη, ο οποίος επιμένει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το κύρος το ΣτΕ», ανέφερε ανταπαντώντας ο κ. Σκουρλέτης, και κατέληξε: «Υπηρετείτε την αντίληψη ορισμένων επενδυτών που δε σέβονται το περιβάλλον, τους ανθρώπους, που δε σέβονται τη χώρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News