default-image

Άγρια επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο από ακραία στοιχεία

Ελλάδα
Άγρια επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο από ακραία στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Ποντίων κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος με δηλώσεις του αμφισβήτησε τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος βρέθηκε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπου και έπεσε θύμα προπηλακισμού από άτομα που βρίσκονταν μεταξύ των συγκεντρωμένων. Ο βουλευτής δέχτηκε επίθεση από μία ομάδα ατόμων που φορούσαν κράνη, οι οποίοι, αφού τον πλησίασαν, τον χτύπησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με μπουνιές στο κεφάλι και του έσκισαν τα ρούχα που φορούσε.

Ο βουλευτής προσπάθησε να κατευθυνθεί προς τη διμοιρία των αστυνομικών, αλλά τα ακραία στοιχεία συνέχισαν να του πετούν ξύλα, μπουκάλια και πέτρες, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι και στη μύτη.

Τελικά, επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ που μετέφεραν τον κ. Κουμουτσάκο εντός του Κοινοβουλίου.

Εκείνη την ώρα, κατευθυνόταν προς την πλατεία Συντάγματος και άλλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στα σκαλιά της Βουλής αντιλήφθηκε το επεισόδιο.

Κάποιοι από την ομάδα των κρανιοφόρων άρχισαν να πετούν πέτρες και αντικείμενα και προς το μέρος του, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσουν.

Ο κ. Κουμουτσάκος εισήλθε στη Βουλή όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ έσπευσε να εμφανιστεί στην Ολομέλεια, όπου μίλησε για επίθεση από εξαγριωμένους χρυσαυγίτες.

Ένταση σημειώθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του περιστατικού και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης.

Τη συγκέντρωση είχε διοργανώσει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για «τις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά και τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Τέσσερις ύποπτοι

Την έρευνα για τα επεισόδια έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια, ενώ ήδη διενεργείται προανάκριση και σχηματίζεται δικογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα τεσσάρων ατόμων, δύο εξ αυτών είχαν αναμειχθεί πάλι σε επεισόδια πριν από μερικούς μήνες.

Η συζήτηση στη Βουλή

Τη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ως φυσικό αυτουργό για την επίθεση που δέχθηκε στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια του παμποντιακού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας κατά των απόψεων που διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Μετά το επεισόδιο ο κ. Κουμουτσάκος προσήλθε στην Ολομέλεια της Βουλής και έλαβε το λόγο για να καταδικάσει τη βιαιοπραγία εναντίον του από πλευράς «ακραίων, απαράδεκτων τραμπούκων», όπως τους χαρακτήρισε, ενώ καταλόγισε στον κ. Φίλη ότι είναι ο «ηθικός αυτουργός» των ενεργειών αυτών με τις απόψεις που διατύπωσε και έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Με σκισμένο σακάκι στα έδρανα της Βουλής ο κ. Κουμουτσάκος

«Έχοντας υποστεί τη βιαιοπραγία ακραίων απαράδεκτων τραμπούκων, είμαι πεπεισμένος ότι το έδαφος, την τροφή και το νερό τη δίνουν οι δηλώσεις που κάνατε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «είδα και πρόσωπα και ξέρω υπό την καθοδήγηση ποιων έδρασαν οι τραμπούκοι». «Οι πνευματικοί πατέρες είναι αυτοί που έχουν δολοφονήσει οι φορείς του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος ονομάτισε τη Χρυσή Αυτή προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων από την πτέρυγά της. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει μήνυση, ενώ σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες άφησε να εννοηθεί ότι θα διερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Αστυνομία, η οποία δεν προέβη σε συλλήψεις.

Η Βουλή εξέφρασε την «αυτονόητη καταδίκη και την αποδοκιμασία που διέπραξαν ακραία στοιχεία», όπως είπε ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος, ενώ τη συμπάθειά του για όσα υπέστη τόσο ο κ. Κουμουτσάκος, όσο και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δέχθηκε προπηλακισμούς, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς» και για «μερικές εκατοντάδες που κερδοσκοπούν πολιτικά» και που «με τρόπο επαγγελματικό διαχειρίζονται τις μνήμες των ανθρώπων, με τρόπο εξοργιστικό, τραμπούκικο». Ενώ απαντώντας σε όσους τον επέκριναν ότι «όπλισε το χέρι των τραμπούκων», είπε ότι «η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά σε αυτούς που αν και υπόδικοι δεν υποχωρούν και είναι εδώ μπροστά μας και προκαλούν τη Δημοκρατία». Ο κ. Φίλης μίλησε για «απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών με προπηλακισμούς και με παραχάραξη απόψεων όπως η δική μου».

Αιτιολογώντας τις απόψεις που διατύπωσε σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων δήλωσε ότι «ως υπουργός υποστηρίζω και υλοποιώ την απόφαση της Βουλής», με την οποία αναγνωρίστηκε το 1994 η γενοκτονία. Και πρόσθεσε: «Τιμώ τα θύματα, τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα εγκλημάτων της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβομαι τον πόνο των απογόνων τους». «Ρωτήθηκα αν έχω διαφορετική επιστημονική άποψη, αλλά η πολιτική άποψή μου είναι σαφής και είναι η απόφαση της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι «σε αυτή την πορεία διαίρεσης του λαού και εθνικιστικής ρητορείας, που προσβάλλει τα πατριωτικά αισθήματα ο κίβδηλος εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία, έχουμε όλοι χρέος να είμαστε απέναντι με όλα τα μέσα που επιτρέπει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ενώ επισήμανε ότι «το φάντασμα του εθνικισμού σε ορισμένες περιπτώσεις έχει στοιχεία πολιτικής κερδοσκοπίας». «Αυτό που διακυβεύεται είναι η Δημοκρατία», συμπλήρωσε, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε διαστροφή των δηλώσεών του και ότι ο ίδιος υπέστη «τηλεοπτικούς τραμπουκισμούς». «Σέβομαι την απόφαση της Βουλής ανεξαρτήτως των απόψεων επί επιστημονικού επιπέδου», διευκρίνισε, λέγοντας ότι «υπάρχει επιστημονική έρευνα η οποία τίθεται υπό την κρίση της επιστημονικής κοινότητας» και διερωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να βάλουν όρια στην επιστημονική έρευνα.

Ο κ. Φίλης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Φίλη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και προς στιγμήν προκλήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη, ο οποίος εξοργισμένος από όσα ακούγονταν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους είπε «δεν μπορείτε να μας λέτε ότι είμαστε συνεργάτες της ακροδεξιάς» και ότι «εμείς είχαμε φυλακισμένους επί χούντας». Αντιδράσεις υπήρχαν, όπως αναφέρει το "Βήμα" online, και από την πτέρυγα της Ν.Δ., με τον Μ. Βορίδη να φωνάζει στον υπουργό Παιδείας ότι «σας έχουν πρωτοσέλιδο όλες οι τούρκικες εφημερίδες», ενώ ο κ. Φίλης δήλωνε από του βήματος: «Στη Δημοκρατία καθεστώς αναστολής της άποψης δεν υπάρχει, δεν υπάρχει γενοκτονία άποψης. Σέβομαι τον πατριωτισμό και τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα των αδελφών Ποντίων».

Ακολούθησε νέο πανδαιμόνιο με τους χρυσαυγίτες να ζητούν επιτακτικά το λόγο για όσα τους είχε καταλογίσει ο κ. Κουμουτσάκος. «Θα μας δώσεις το λόγο τώρα. Ο λόγος θα δοθεί στην Χ.Α.», φώναζε ο βουλευτής του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρης, ενώ η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου του είπε ότι «εντάξει, ξέρουμε ότι είστε τρίτο κόμμα και θα πάρετε τον λόγο στη σειρά σας». «Τις ειρωνείες στους Αφγανούς και τους Πακιστανούς», ακούστηκε να της λέει εκείνος, ενώ όταν έλαβε το λόγο εκ μέρους της Χ.Α. ο Ηλ. Παναγιώταρος διέψευσε ότι το κόμμα του συμμετείχε στον προπηλακισμό του.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι στην ομάδα που στράφηκε εναντίον του είχε δει νωρίτερα το βουλευτή της Χ.Α. Αντ. Γρέγο, ενώ από την πτέρυγα της Χ.Α. ακουγόταν ότι «δεν ξέρει τι λέει ο ψεύτης». «Δε συνηθίζω να ψεύδομαι», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος αργότερα σχολίαζε ότι «οι προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας είναι το έδαφος που καλλιεργείται ο σπόρος της βίας και της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού». «Υπάρχει αυτός και αυτός που έδρασε και οι ηθικοί αυτουργοί που δίνουν τροφή σε εκείνους που καταφεύγουν στη βία», πρόσθεσε.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News