default-image

Τσίπρας:Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου

Ελλάδα
Τσίπρας:Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναχώρησαν 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο, παραβρίσκονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Να σταματήσει το Αιγαίο να ξεβράζει τον πολιτισμό. Να σταματήσει αυτό το δράμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχοντας ως φόντο τη φωτογραφία με τις γιαγιάδες της Λέσβου που κρατούν στην αγκαλιά τους ένας βρέφος προσφύγων και το ταΐζουν. «Αυτή η εικόνα είναι το πρόσωπο της Ευρώπης.» είπε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτή θέλουμε να ζούμε. Όχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη», σημείωσε.

«Αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη μεταξύ των λαών, τότε αυτή η ελπίδα και αυτό το όραμα, που γεννήθηκε τότε, θα σβήσει», τόνισε.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης».

 «Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου. Είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία. Η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές για να σταματήσει το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το προσφυγικό δεν είναι μία ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά ένα εθνικό πρόβλημα», ανέφερε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς.

«Είμαστε όλοι συγκινημένοι με το χαμόγελο αυτών των παιδιών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο. Είναι άνθρωποι που έφυγαν από την πόλη Χαλέπι της Συρίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η κρίση είναι κυρίως κρίση για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού δίνουν μάχη για να επιζήσουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να «διανείμει» τους πρόσφυγες σε 28 χώρες, ανάμεσα σε 507 εκατ. κατοίκους που ζουν στην ΕΕ, ο αριθμός των προσφύγων δεν είναι μεγάλος».

«Η Ελλάδα με δεδομένη την οικονομικής της κατάσταση αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Όλες αυτές τις συνθήκες πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μιλάμε για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία, αυτό είναι το πνεύμα της ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι, η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων.

Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News