Ελλάδα

Βούτσης: Στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" όχι μόνο των πολιτικών

Tην πρόθεσή του να δρομολογήσει τη δημοσιοποίηση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλων προσώπων πλην των πολιτικών γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης.

Ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης είπε ότι θα επιδιώξει να δίδονται στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" όχι μόνο των πολιτικών προσώπων αλλά και άλλων, όπως οι δικαστικοί, οι πρόεδροι οργανισμών κ.ά., ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο των πολιτικών προσώπων αλλά και άλλων κατηγοριών όπως οι δημοσιογράφοι, οι δικαστικοί, οι αιρετοί κ.ά. θα πρέπει να περιοριστεί στα πολιτικά πρόσωπα και οι άλλες κατηγορίες υπόχρεων, οι οποίες ελέγχονταν από την Επιτροπή μόνον σε επίπεδο δειγματοληπτικό καθώς ο αριθμός τους είναι τεράστιος, θα επιστρέψουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Αυτό άλλωστε ζητάει και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έχει εξαγγείλει την κατάθεση σχετικής τροπολογίας ώστε η αρμοδιότητα του ελέγχου όλων αυτών των κατηγοριών να επιστρέψει στην εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή. Πόσω μάλλον που η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής επί μήνες δε λειτουργούσε.

Πάντως ο κ. Βούτσης δήλωσε με την ευκαιρία ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει να παραμείνουν στην Επιτροπή της Βουλής μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, άποψη με την οποία ο ίδιος συντάχθηκε ευθέως. Έτσι προανήγγειλε «αλλαγές συνολικά ως προς το ποια θα είναι η αρμόδια Αρχή η οποία θα ελέγχει το σύνολο των δηλώσεων», για τις οποίες είπε πως ούτως ή άλλως παραμένει εδώ και χρόνια το βασικό ερώτημα του «πόθεν» για όσα δηλώνουν οι υπόχρεοι. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης μέσω της ανάρτησής τους στο διαδίκτυο όχι μόνο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών (και αυτό μόνο για ένα μήνα) αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων όπως οι δικαστικοί, οι πρόεδροι οργανισμών κ.ά. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η πλάκα με την ανάρτηση μόνο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, απέδωσε σε «παρεξήγηση» όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με προβληματικά «πόθεν έσχες» 130 βουλευτών. Όπως εξήγησε οι εκκρεμότητές τους αφορούν μόνο τη συμπλήρωση εκ μέρους τους του νέου εντύπου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Κατά τα λοιπά, αναφερθείς στον εξορθολογισμό των λειτουργιών και των υπηρεσιών της Βουλής, ο κ. Βούτσης προανήγγειλε «διαδικασία σταδιακής απομείωσης» των συνεργατών που διαθέτουν παράγοντες όπως οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, οι βουλευτές κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, θα καταλάβει στο κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως τρία γραφεία για την ίδια και τους έξι συνεργάτες που δικαιούται. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «μετρημένες μειώσεις προσωπικού σε όλους», κάτι που όπως διευκρίνισε αφορά τους μετακλητούς.

Επίσης, για τους συμβασιούχους που βρέθηκαν επί προεδρίας Κωνσταντοπούλου σε κατάσταση εργασιακής «ομηρίας», είπε ότι θα υπάρξει ολιγόμηνη ανανέωση των συμβάσεων όσων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναδρομική (οικονομική) κάλυψή τους, ενώ για τις συμπλήρωση των ανεξάρτητων Αρχών παρέπεμψε για μετά την εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ., καθώς όπως τόνισε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται στη Διάσκεψη των Προέδρων προϋποθέτει «τουλάχιστον τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εξοικονομήσεων από τη μείωση κατά 10% της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης, των μισθωμάτων του Κοινοβουλίου, των συμβολαίων χρονομίσθωσης των αυτοκινήτων κ.λπ. Τόνισε δε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μειώσεις «και η κοινή γνώμη πρέπει να είναι ενήμερη». Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο προϋπολογισμός της Βουλής από 220 εκατ. ευρώ έφτασε στα 135 εκατ. ευρώ. Πάντως από τις επεξεργασίες που γίνονται επί του προϋπολογισμού της Βουλής ο κ. Βούτσης είπε ότι «προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία».

Όσον αφορά το Ίδρυμα της Βουλής, ο κ. Βούτσης δήλωσε, σύμφωνα με το "Βήμα" online, ότι ολοκληρώνεται εντός των ημερών η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο είχε να συγκληθεί το διοικητικό του συμβούλιο, ώστε «να βοηθηθεί η πολυσχιδής δραστηριότητα και το έργο του», όπως είπε. Αναφερθείς εξάλλου στον Κανονισμό της Βουλής, τόνισε ότι αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων μέχρι το Φεβρουάριο-Μάρτιο 2016 προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο των αλλαγών που προετοιμάζονται. Μεταξύ αυτών είναι οι 13 ειδικοί κανονισμοί που υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστοί ευρύτερα, να ενσωματωθούν στο γενικό Κανονισμό της Βουλής.      

Σχόλια