default-image

Πολιτική αντιπαράθεση - ξανά - για τις Σκουριές

Ελλάδα
Πολιτική αντιπαράθεση - ξανά - για τις Σκουριές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένταση πυροδότησε η είδηση ότι, κατά πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε κατά πλειοψηφία την απόφαση Σκουρλέτη να ανακληθεί η λειτουργία των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Νωρίτερα, το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι πληροφορίες από το ΣτΕ ανέφεραν πως ακυρώθηκε η απόφαση για το λουκέτο που είχε βάλει τον περασμένο Αύγουστο ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός".

Οι εν λόγω πληροφορίες επισήμαιναν ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε δύο διασκέψεις της, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, ακύρωσαν -κατά πλειοψηφία- την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, (ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/854/2015) και το έγγραφο 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που ανακαλούσε τη λειτουργία των επίμαχων μεταλλείων.  

Όπως είναι γνωστό, η ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου έγινε, κατά τον κ. Σκουρλέτη, καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φιλανδία.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, έκαναν δεκτές τις προσφυγές τόσο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις, αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στο μήνα.

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε διευκρινιστική του δήλωση ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, ανέφερε πως δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σχετικές αποφάσεις για την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός".

Ο κ. Σακελλαρίου στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «επί των υποθέσεων της εταιρείας ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., οι οποίες εκδικάστηκαν στην Ολομέλεια του δικαστηρίου δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις» και προσθέτει: «Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάθε άλλη είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Ο απόηχος της εκδίκασης της υπόθεσης για τα μεταλλεία Χρυσού της Χαλκιδικής μεταφέρθηκε, όμως, και στη Βουλή προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης επικαλέστηκε τις πληροφορίες για την εκδίκαση της υπόθεσης από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως πλέον θα λειτουργήσουν κανονικά οι Σκουριές. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Σκουρλέτη ότι αποφάσισε προεκλογικά εκτός νομιμότητας και χαρακτήρισε τις πληροφορίες από το ΣτΕ «ράπισμα στην αδιέξοδη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» στον τομέα των επενδύσεων.

Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε την ανακοίνωση που εξέδωσε εντωμεταξύ ο πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου όπου ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διάσκεψη των υποθέσεων και δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις. «Μην εμπιστεύεστε τόσο πολύ το "Πρώτο Θέμα", είναι ο αυθεντικός εκφραστής της διαπλοκής, της παραχάραξης και είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον κ. Μανιάτη εν μέσω έντασης.

Στη διαμάχη παρενέβη, όμως, και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος επισήμανε ότι η είδηση για την εκδίκαση της υπόθεσης των μεταλλείων δημοσιεύτηκε σε ολόκληρο το διαδίκτυο και όχι μόνο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News