default-image

Στους δρόμους οι μαθητές για τα προβλήματα της Παιδείας

Κρήτη
Στους δρόμους οι μαθητές για τα προβλήματα της Παιδείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δρόμους βρέθηκαν ξανά σήμερα οι μαθητές και της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα της Παιδείας.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο των μαθητών με πορεία και συγκέντρωση, στο οποίο έλαβαν μέρος πολλές εκατοντάδες μαθητών απ' όλα τα σχολεία της πόλης που τελούν σήμερα υπό κατάληψη.

Σε ολόκληρη την Κρήτη τα Γυμνάσια και Λύκεια που τελούν υπό κατάληψη ανέρχονται στα πενήντα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητικών συνελεύσεων αποφάσισε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τις μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, ενώ στο διεκδικητικό τους πλαίσιο εντάσσουν ακόμη την διαμαρτυρία για την κατάθεση μηχανογραφικών πριν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, τα ζητήματα της παραπαιδείας, το ότι η Παιδεία σήμερα δεν είναι δωρεάν και άλλα.

Στις μαθητικές κινητοποιήσεις συμπαρίσταται και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, που θεωρεί ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο μαθητές και διδάσκοντες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Οι μαθητές αναμένεται να εξετάσουν σήμερα και αύριο την πορεία των κινητοποιήσεών τους και να αποφασίσουν τη μορφή που αυτές θα λάβουν στη συνέχεια.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_kcwf8jwc/

Στα Χανιά

Σε αναβρασμό βρίσκεται η δημόσια παιδεία και στα Χανιά, με τους μαθητές να παίρνουν από σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων.

Η αυλαία των καταλήψεων άνοιξε σε εννέα σχολεία, ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο μαθητών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πορεία των συμμετεχόντων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα έχοντας ως κύριο αίτημα την ενίσχυση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας.

Όταν η πορεία έφτασε έξω από το Δημαρχείο Χανίων πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία.

Την απόφαση για κινητοποιήσεις πήρε το συντονιστικό όργανο των μαθητών, ενώ στα αιτήματα των μαθητών τη συμπαράστασή της εξέφρασε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Ένωση Γονέων Χανίων.

Τα αιτήματα των μαθητών αφορούν σε αλλαγές στο σύστημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εξέτασης μαθητών κυρίως στο λύκειο, τη χορήγηση δωρεάν ξενόγλωσσων βιβλίων κυρίως των Αγγλικών που σε πολλά σχολεία δεν έχουν σταλεί καθώς και την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών που υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπό κατάληψη ήταν σήμερα τα Γυμνάσια Κουνουπιδιανών, Σούδας, 1ο και 2ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ οι μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο προχώρησαν σε αποχή.

Από τα λύκεια υπό κατάληψη ήταν το 3ο Λύκειο Χανίων καθώς και το Λύκειο Κισσάμου και τα ΕΠΑ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου, Βρυσών και Κισσάμου.

Οι μαθητές είναι σε ανοικτή γραμμή μέσω των συντονιστικών τους οργάνων, ενώ από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης "κλείνονται" τα ραντεβού των κινητοποιήσεων.

Ιεράπετρα: Δυναμικό "παρών" στα μαθητικά συλλαλητήρια

Δυναμικά μέρος στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και τα μαθητικά συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα πήραν και οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της Ιεράπετρας.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές αποφάσισαν στις γενικές τους συνελεύσεις να προχωρήσουν σε κατάληψη των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ στις 11 π.μ. έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην πλατεία Δημαρχείου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος που υποστηρίζουν ότι τους μετατρέπει σε πειραματόζωα.

Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς με τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών από όλα σχεδόν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης προστέθηκαν και πάρα πολλά καινούργια, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές εν μέσω οικονομικής κρίσης, να καλούνται να αντιμετωπίσουν δραματικές καταστάσεις, με τους γονείς να υποχρεώνονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όχι μόνο για φροντιστήρια αλλά και για σχολικά υλικά, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας, διευκολύνοντας τους διαμαρτυρόμενους μαθητές από τις 11:00 έως τις 14:00 της Δευτέρας, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για την επιτυχία αυτής της μαθητικής  κινητοποίησης. Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δήλωσε την έμπρακτη αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των μαθητών και των γονιών και κάλεσε τις ΕΛΜΕ να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τον αγώνα των μαθητών.

«Σήμερα είναι η μέρα της πανελλήνιας μαθητικής κινητοποίησης στην οποία συμμετέχει και το δικό μας σχολείο. Στην κινητοποίησή μας αυτή έχουμε την συμπαράσταση και των καθηγητών μας τους οποίους και ευχαριστούμε. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι οι μαθητές και οι γονείς μας για τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στο χώρο της παιδείας. Έχουμε ακόμα πολλές ελλείψεις καθηγητών και πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε με την κινητοποίηση μας», μας είπε η Ελευθερία, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.

«Δε θέλουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο χώρο της παιδείας. Υποβαθμίζουν τα σχολεία μας και μας κάνουν δύσκολη τη μαθητική ζωή, την ώρα μάλιστα που δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στα σχολεία μας. Στο δικό μας σχολείο δεν έχουμε καθηγητές Γαλλικών, Καλλιτεχνικών, Μουσικής και Τεχνολογίας. Ευτυχώς κτιριακά προβλήματα δεν έχουμε προς το παρόν», μας είπε ο Νίκος, πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.

«Θα θέλαμε να μας φέρουν τους καθηγητές που μας λείπουν, γιατί χωρίς αυτούς μας μένουν πολλά μαθησιακά κενά, που ίσως είναι η αιτία κάποιοι από εμάς να μείνουμε στην ίδια τάξη.

Δεν κάνουμε κατάληψη απλά για να χάσουμε το μάθημα. Το κάνουμε γιατί μας ενδιαφέρει να πετύχουμε το σκοπό μας. Να έχουμε δηλαδή την παιδεία που δικαιούμαστε.

Πρέπει με τον αγώνα μας, να στηρίξουμε τον αγώνα όλων των σχολείων της Ελλάδας, με τα οποία έχουμε κοινά προβλήματα. Να κινητοποιηθούμε, να βγούμε στους δρόμους, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που διεκδικούμε», συμπλήρωσαν οι νεαροί μαθητές, μέλη του δεκαπενταμελούς του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.

Αντώνης Νομικός, Ράνια Μωραΐτη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News