default-image

Τσίπρας: "Υλοποιούμε όσα συμφωνήσαμε, αλλά δε συμφωνούμε"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Υλοποιούμε όσα συμφωνήσαμε, αλλά δε συμφωνούμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το κρίσιμο θέμα των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, αλλά και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την οικονομική κρίση συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του, ενώ ενημέρωσε το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών για την απόφαση των Βρυξελλών σχετικά με τα hot spots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 επιπλέον πρόσφυγες.

Ωστόσο, η συζήτηση προχώρησε και στα της οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, με πολλά από τα οποία δε συμφωνεί. Ως εκ τούτου επιθυμεί μια ειλικρινή σχέση με τους εταίρους και, σε αυτή την κατεύθυνση, αφού μίλησε για τα «ανοικτά» θέματα που υπάρχουν, επέμεινε πως πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα.

Υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων τάχθηκε ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος αναφέρθηκε στο προσφυγικό χαρακτηρίζοντάς το ως μεγάλο ζήτημα της περιόδου αυτής, ενώ ακόμη οι δυο πλευρές συζήτησαν για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και τις περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό και άλλα διμερή θέματα.

«Στην Τουρκία πρέπει να μεταφερθεί το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε μία ώρα περίπου, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέθεσε στον κ. Σταϊνμάγερ τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον.

«Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης», ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα hot spots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει.

«Με πολλά από αυτά δε συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου.

Ο κ. Σταϊνμάγερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ως το μεγάλο ζήτημα της περιόδου σημειώνοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.

Σταϊνμάγερ: «Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Στις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, παραδεχόμενος ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτή κλονίστηκε με διάφορες «λεκτικές υπερβολές».

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην πολιτική και τη διπλωματία και πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο που επειγόντως χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι πρέπει να στρωθεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των καλών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών που υπήρξαν στο παρελθόν και πρέπει να υπάρξουν και στο μέλλον.

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς

«Αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του», ανέφερε στα Ελληνικά αρχίζοντας την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όπως σημείωσε, αλάνθαστος δεν είναι κανείς στην Ευρώπη, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί, ενώ τόνισε ότι ως καλός φίλος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και ως καλός φίλος έγινε δεκτός «σε μία εποχή που για την Ελλάδα και για όλους μας στην Ευρώπη δεν είναι μια καλή εποχή».

Ο κ. Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στη δεκαετία του '70 και στη γνωριμία του με τον Έλληνα ομόλογό του, τον οποίο συνεχάρη για τη διδασκαλία και την εργασία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τονίζοντας ότι ο κ. Κοτζιάς διακρινόταν ως «αγωνιστής της ελεύθερης γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

«Οι διαφορετικές απόψεις είναι η βάση των αξιών μας στην Ε.Ε.», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι η σημερινή τιμή του Πανεπιστημίου προς το άτομό του δεν εκλαμβάνεται ως προσωπική από τον ίδιο αλλά ως ένας επιπλέον λόγος για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News