Ελλάδα

Ν.Δ.-Ποτάμι: Ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και την ουσιαστική ενημέρωσή της από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζητούν με σημερινή (Πέμπτη) επιστολή τους προς τον πρόεδρό της οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή, κ.κ. Κουμουτσάκος, Αναστασιάδης, Βούλτεψη, Γεωργιάδης, Καραγκούνης, Κεφαλογιάννη, Κεφαλογιάννης, Μπακογιάννη, Παναγιωτόπουλος, Πλακιωτάκης, Τασούλας και Τσιάρας.

Με αφορμή και την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Στάινμαγερ στην Ελλάδα, οι βουλευτές ζητούν πλήρη ενημέρωση για τα μείζονα ζητήματα εθνικής πολιτικής, με δεδομένο ότι υπάρχουν σε όλα τα κρίσιμα θέματα και μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής πολύ σημαντικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει προφανείς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας-μέλη της Επιτροπής τονίζουν την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική αναφορά από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ και οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ήταν γενικόλογες και αόριστες.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Έχει σωρευθεί κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Το Ποτάμι

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησαν με κοινή τους επιστολή και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης.

Στην επιστολή τους τονίζουν πως η εξαιρετική ρευστότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς και η μη επαρκής ενημέρωση των μελών της Βουλής των Ελλήνων για θέματα μείζονος εθνικής σημασίας (όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι συνεπακόλουθες αυξημένες μεταναστευτικές ροές) επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αίτημα άμεσης σύγκλησης της Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Το διεθνές περιβάλλον της χώρας μας χαρακτηρίζεται τους τελευταίους μήνες από εξαιρετική ρευστότητα, ενώ οι διεθνείς μας σχέσεις είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή και στο εσωτερικό της χώρας.

Δυστυχώς, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ενημερώσει επαρκώς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως επιβάλλεται για θέματα εθνικής σημασίας. Οι προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης ενημέρωσης. Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει θέμα εθνικού ενδιαφέροντος.

Πέραν τούτων, οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δύνανται να επηρεάσουν απρόβλεπτα τις σχέσεις με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., τους γείτονές μας στα Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία. Και σε αυτό το θέμα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ιδίως μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Οκτωβρίου 2015, υπήρξαν αντιφατικές και όχι διαφωτιστικές. Ο περιορισμένος ρόλος που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο FRONTEX, το ενδεχόμενο άρνησης γειτονικών χωρών να δεχτούν πρόσφυγες που εξέρχονται από την Ελλάδα και ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, οι αρχές που θα διέπουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία για τη έλεγχο των θαλασσίων συνόρων αλλά και η πίεση προς τη γείτονα, διαμέσου της Ε.Ε., για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών και τη βελτίωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή είναι επείγοντος χαρακτήρα και απαιτούν δημοκρατικό έλεγχο.

Θεωρούμε, ως εκ τούτου, χρήσιμη και απαραίτητη την ουσιαστική ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί των ανωτέρω θεμάτων και συνεπώς τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά από τον υπουργό των Εξωτερικών».

Σχόλια