Ελλάδα

Για κακούργημα διώκεται η Κατερίνα Σαββαΐδου

Στην απαγγελία κατηγορίας για κακουργηματικού βαθμού απόπειρα απιστίας σε βάρος της τέως γενικής γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου προχώρησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Τρεις μέρες μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων στους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου, στις οποίες κλήθηκε η κ. Σαββαΐδου για την απόφαση της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο εταιρείας ύψους 78 εκατ. ευρώ, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για απόπειρα απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που απαγγέλθηκε σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δικογραφία σε βάρος της κ. Σαββαϊδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με κυβερνητική απόφαση λογω της υπόθεσης, σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετά από διαδικτυακό δημοσίευμα τον περασμένο Αύγουστο, που αναφέρονταν σε εμπλοκή της στο θέμα του προστίμου, το οποίο ουσιαστικά με την εντολή για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό.

Επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα αναφερόταν πως για την συγκεκριμένη εταιρεία εκκρεμεί δικογραφία που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας, καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρεία με υπέρογκα επιτόκια.

Η ίδια πριν λίγες ημέρες παρέδωσε στους εισαγγελείς υπόμνημα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη της στην υπόθεση του επίμαχου προστίμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως σε ολόκληρη τη θητεία της κινήθηκε προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, τηρούσε τη νομιμότητα και τη χρηστή διοίκηση.

Ωστόσο, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της αποδεικνύει ότι οι εισαγγελείς δεν κρίνουν επαρκείς τις εξηγήσεις της και θεωρούν πως από τις ενέργειες της Κατερίνας Σαββαΐδου προκύπτουν ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος που απήγγειλαν σε βάρος της.

Επιπρόσθετα, σε βάρος της πρών γενικής γραμματέως Εσόδων εκκρεμεί και ποινική δίωξη για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σχόλια