Ελλάδα

Πρ. Παυλόπουλος: "Το παλλαϊκό ΟΧΙ του '40 αστείρευτη πηγή έμπνευσης"

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τις μαθητικές παρελάσεις σε πόλεις όλης της χώρας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε χωρίς κάγκελα, μετά την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που χαρακτήρισε το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων, ενώ δηλώσεις κατά του φασισμού έκαναν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το "παρών" στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έδωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που έκανε λόγο για υψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση, τα οποία διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Στο μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου με λόγια κατά του ναζισμού και του ρατσισμού μίλησε μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Εκ μέρους της Ν.Δ. το "παρών" έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβερδοςάφησε αιχμές για τα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις. Το "παρών" έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων, μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας έκλεψε την παράσταση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μέσω ασυρμάτου με το σμηναγό-χειριστή του αεροσκάφους, που ανήκει στη μονάδα αεροπορικών επιδείξεων της 115ης Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

ΠτΔ: «Χρόνια πολλά και ο Θεός μαζί μας»

Αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων αποτελεί το παλλαϊκό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Το ΟΧΙ «πρωτίστως μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία, και η δίδυμη αδελφή της, η Ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς τη συλλογική μας συνείδηση, της οποίας τα κύρια συστατικά είναι η Παιδεία και το Θάρρος. Μ' αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους και ιδίως να υπερασπιστούμε τον Άνθρωπο, το Κράτος Δικαίου και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά. Καλή δύναμη και ο Θεός μαζί μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση "έκλεψαν" οι θεαματικοί ελιγμοί ακριβείας με μαχητικό αεροσκάφος F 16 που έκανε πάνω από το χώρο ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανήκει στη μονάδα αεροπορικών επιδείξεων της 115ης Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα της Κρήτης και απογειώθηκε από την 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Ο σμηναγός απευθύνθηκε σε όσους παρακολούθησαν την παρέλαση και η φωνή ακούστηκε από όλους με τα παρακάτω λόγια: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Το "ΟΧΙ" συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Παραμένει. Δυνατοί και περήφανοι ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Στον πιλότο του F-16 μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε: «Κύριε σμηναγέ, τα φτερά σας σκεπάζουν τη χώρα και το λαό μας. Να είστε υπερήφανοι για την εθνική αποστολή σας. Ο Θεός μαζί σας».

Η παρέλαση έγινε χωρίς τα κάγκελα των προηγούμενων χρόνων και με διακριτική την παρουσία της Αστυνομίας. Οι πολίτες πήραν θέσεις πολύ κοντά στην εξέδρα των επισήμων και κατά μήκος της διαδρομής, απ' όπου παρακολούθησαν την παρέλαση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώ από αέρος σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς έκαναν την εμφάνισή τους μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Π. Καμμένος: «Ένα μεγάλο συγνώμη στους αγωνιστές της Κύπρου»

Για πρώτη φορά, στην παρέλαση, την οποία παρακολούθησε και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, πήραν μέρος Κύπριοι ανάπηροι πολέμου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έκαναν σχετικές δηλώσεις:

«Ενωμένος ο ελληνικός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στείλαμε στην εθνική μας εορτή το μήνυμα της εθνικής κυριαρχίας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι στρατιώτες, αλλά και οι εθνοφύλακες έχουν υψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου και μαζί υποδεχόμαστε για πρώτη φορά μετά το 1974 τους αναπήρους πολέμου της Κύπρου του 1974, οι οποίοι παρέλασαν σήμερα μαζί με τους Ελλαδίτες αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ και τους καταδρομείς.

Θέλω, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, να ζητήσω ένα μεγάλο "συγνώμη" στους αγωνιστές της Κύπρου, στους οποίους μέχρι σήμερα το κράτος δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές και να τους διαβεβαιώσω, μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε αυτό που αρμόζει απέναντι σε εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας.

Ο άξονας Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος είναι ο άξονας προστασίας του Ελληνισμού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα του χρόνου, προστατεύουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», κατέληξε ο κ. Καμμένος στη δήλωσή του.

Από την πλευρά του ο κ. Χρ. Φωκαΐδης δήλωσε: «Είμαστε εδώ, κατόπιν πρόσκλησης του φίλου υπουργού, για να τιμήσουμε τη μεγάλη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την επέτειο της Εθνικής Εποποιίας του '40 που κατέδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι οι Έλληνες, προτάσσοντας το αθάνατο περήφανο πνεύμα της ελευθερίας, αλλά και τη δύναμη της ελπίδας κατάφεραν να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας.

Αυτό το περήφανο πνεύμα της ελευθερίας και η δύναμη της ελπίδας, εγγενή χαρακτηριστικά των Ελλήνων, αποτελούν και σήμερα την κινητήριο δύναμη για να πορευθεί με αυτοπεποίθηση ο Ελληνισμός σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων.

Σε αυτή την πορεία, η Ελλάδα και η Κύπρος βαδίζουν μαζί, ως πυλώνες δημοκρατίας και ασφάλειας, σε μία ταραγμένη περιοχή, προωθώντας και προάγοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Τέλος, θέλω να χαιρετήσω και να ευχαριστήσω θερμά το φίλο υπουργό Εθνικής Άμυνας για την πρόσκληση να παρελάσουν για πρώτη φορά στη σημερινή παρέλαση ανάπηροι Πολέμου της Κύπρου του 1974, ως υπόμνηση των κοινών αγώνων για ελευθερία και ως φόρος τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν το '40 και σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Να είστε καλά. Χρόνια Πολλά».

Στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα, την οποία παρακολούθησε ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε την εξής δήλωση:

«Στα παιδιά τα οποία παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει. Χρωστάει μια Παιδεία που να προάγει τις ίσες ευκαιρίες, την αριστεία και την αξιοκρατία.

Διότι μόνο με ελευθερία και αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη. Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε στη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Σχόλια