default-image

Τι ισχύει για το μάθημα Θρησκευτικών στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ελλάδα
Τι ισχύει για το μάθημα Θρησκευτικών στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι "τοποθετήσεις" των πολιτικών πάνω στο μάθημα των Θρησκευτικών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η τελευταία δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη ήταν πως "τα Θρησκευτικά θα γίνουν... θρησκειολογία"! Έτσι, αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε να δούμε τι ισχύει στα υπόλοιπα 26 Κράτη Μέλη της Ε.Ε. για το μάθημα των Θρησκευτικών.

(Από το βιβλίο του καθηγητή κ. Γεωργίου Κρίππα, διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου)

1. ΓΑΛΛΙΑ

Το Γαλλικό Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 2 ότι η Γαλλία είναι ένα κράτος «λαικό», προσθέτει δε ότι εγγυάται την ισότητα ενώπιον του νόμου άδιακρίτως θρησκέιας και σέβεται όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Σε πολλές περιοχές της Γαλλίας (π.χ. Αλσατία, Λωραίνη, υπερπόντιοι νήσοι με νόμο ή με διεθνείς υπάρχει όχι χωρισμός αλλά συνένωση κράτους-Εκκλησίας (δηλ. η Εκκλησία είναι κρατική, διδάσκεται ως υποχρεωτικό το μάθημα των θρησκευτικών της Χριστινικής Εκκλησίας, οι κληρικοί μισθοδοτούνται από το κράτος κ.λ.π.).

Επίσης στα δημόσια σχολεία γίνεται κάθε εβδομάδα κήρυγμα από τους κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας χρηματοδοτούμενο από το κράτος.

2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το άρθρο 7 παρ. 3 του ισχύοντος γερμανικού Συντάγματος έχει ως εξής: «Το μάθημα των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία με εξαίρεση τα μη δογματικά σχολεία είναι τακτικό μάθημα, προστατευμένο από την κρατική εποπτεία, και το μάθημα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Επιπλέον το μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκεται σύμφωνα με το Σύνταγμα στα δημόσια σχολεία αποτελεί διάσπαση της έννοιας του χωρισμού κράτους Εκκλησίας στην Γερμανία και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χωρισμός κράτους και Εκκλησίας.

3. ΑΓΓΛΙΑ

Το μάθημα των θρησκευτικών στην Αγγλία είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με (τον Εκπαιδευτικό νόμο του 1944 και σύμφωνα με τον νόμο περί σχολικής προσευχής του 1988, σελ, 960 ).

4. ΑΥΣΤΡΙΑ

Το άρθρο 14 παρ. 10 του αυστριακού Συντάγματος προβλέπει το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικό στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και δεν προβλέπεται απαλλαγή για κανέναν εφόσον ανήκει σε ορισμένη εκκλησία. Στις αίθουσες των αναφερομένων σχολείων προβλέπεται η ανάρτηση του Σταυρού της χριστιανικής θρησκείας, χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας τρίτων.

5. ΒΕΛΓΙΟ

Στο Βέλγιο διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών. Το μάθημα είναι «κατηχητικό» δηλαδή γίνεται στα σχολεία από την Καθολική Εκκλησία και είναι υποχρεωτικό.

6. ΙΤΑΛΙΑ

Το Ιταλικό Σύνταγμα δεν θεσπίζει κανένα χωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Το μάθημα των θρησκευτικών και στην Ιταλία βάσει του Συντάγματος άρθρο 8προβλέπει να διδάσκεται κάθε εβδομάδα για ένα δίωρο στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια και για μια ώρα στα λύκεια.

Η ύλη των μαθημάτων καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της Καθολικής Εκκλησίας.

7. ΙΣΠΑΝΙΑ

Καί στην Ισπανία διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών και κατοχυρώνεται ευθέως από το Σύνταγμα και στο άρθρο 16 του Ισπανικού Συντάγματος.

8. ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ

Στην Πορτογαλία βρίσκεται πάντοτε σε ίσχύ το Κονκορδάτο που έχει υπογράψει η Πορτογαλλία με το Βατικανό της 7.5. 1940, το Νομοθετικό Διάταγμα 407/89, το οποίο εισάγει το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.

Πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν ότι το άρθρο ΧΧΙ του εν λόγω Κονκορδάτου προβλέπει ότι η διδασκαλία στα δημόσια σχολεία πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές του Καθολικισμού.

9. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Στην Ιρλανδία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών ως «κατηχητικό» δηλαδή γίνεται υπό την εποπτεία της Καθολικής Εκκλησίας και είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές.

Αυτό το διδάσκουν καθολικοί κληρικοί. Επίσης κάθε συνεδρίαση της Βουλής αρχίζει με προσευχή, και το ακαδημαικό και δικαστικό έτος κάθε χρόνο αρχίζει με τέλεση θείας λειτουργίας.

10. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Το μάθημα των θρησκευτικών βάσει του Συντάγματος άρθρο 126 διδάσκεται στα δημόσια σχολεία ως υποχρεωτικό, διδάσκεται και από κληρικούς και την ύλη την καθορίζει η Εκκλησία.

11. ΔΑΝΙΑ

Το άρθρο 4 του Συντάγματος τ[γς Δανίας αναφέρει ότι:»Η Ευαγγελική Λουθηρανή Εκκλησία είναι η Δανική Εθνική Εκκλησία και ως τέτοια υποστηρίζεται από το Κράτος». Σε όλα τα σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών ως υποχρεωτικό όπως ορίζει ο νόμος 8.6.1966.

12. ΣΟΥΗΔΙΑ

Στην Σουηδία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών, όχι με την στενή κατηχητική έννοια, αλλά ως γνώσεις ευρύτερες και των άλλων θρησκειών. Όμως εδώ θα πρέπει να προσεχθεί ότι την συγκεκριμένη ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών την καθορίζει η Εκκλησία και όχι το κράτος.

13. ΦΙΛΑΝΔΙΑ

Στην Φιλανδία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και μάλιστα ως κατηχητικό. Επίσης το άρθρο 90 του Συντάγματος του 1919 καθιερώνει ως κρατικές επίσημες Εκκλησίες την Λουθηρανή και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

14. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το μάθημα και στην Ολλανδία κατοχυρώνεται από (το άρθρο 32 του Συντάγματος σελ. 213) και διδάσκεται ως υποχρεωτικό στα σχολεία.

15. ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Στην Ουγγαρία διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών και η Εκκλησία δικαιούται να διδάσκει το μάθημα σ'αυτά τα σχολεία εφόσον το ζητήσουν οι γονείς.

16. ΕΣΘΟΝΙΑ

Καί εδώ το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται ως υπο-χρεωτικό στα σχολεία, εφόσον δεκαπέντε μαθητές το ζητήσουν.

17. ΤΣΕΧΙΑ

Στην Τσεχία διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών πράγμα που προβλέπει ρητά το άρθρο 7 παρ.1 εδαφ. (α) του Ν.3/2002 και αυτό διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα.

18. ΠΟΛΩΝΙΑ

Στα Πολωνικά σχολεία διδάσκεται και το μάθημα των θρησκευτικών και αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, από το Κονκορδάτο που έχει συναφθεί με το Βατικανό, από το άρθρο 20 παρ. 3. Η ύλη του μαθήματος καθορίζεται από την Εκκλησία.

19. ΚΥΠΡΟΣ

Στα σχολεία της Κύπρου βάσει του Συντάγματος και το άρθρο 18 κατοχυρώνει την διδασκαλία των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές.

20. ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Στην Σλοβενία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών. Αυτό το ορίζει το άρθρο 229 του Συντάγματος, καθώς και ο νόμος για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. Διδάσκεται και στα δημόσια σχολεία από κληρικούς δασκάλους.

21. ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί ισότιμο μάθημα με τα υπόλοιπα, και η ύλη του καθορίζεται από την Εκκλησία, η οποία ορίζει και τους διδασκάλους του.

Αυτό κατοχυρώνεται από το άρθρο 24 παρ.3 του Συντάγματος, καθώς και από το άρθρο 3 του νόμου 308/1991, όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 192/1992 και 394/2000.

22. ΜΑΛΤΑ

Στην Μάλτα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και η ύλη του καθορίζεται από την Καθολική Εκκλησία, η οποία εγκρίνει και τους διδασκάλους.

23. ΛΕΤΤΟΝΙΑ

Στην Λεττονία διδάσκεται και χρηματοδοτείται από το κράτος το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία ως κανονικό και ισότιμο προς τα υπόλοιπα μαθήματα και η Εκκλησία διαμορφώνει την ύλη του μαθήματος και εγκρίνει τους καθηγητές και διδασκάλους του και έχει και το δικαίωμα να τους ανακαλέσει την έγκριση. Αυτά ακριβώς προβλέπει ο νόμος της 7ης Σεπτεμβρίου 1995 στο άρθρο 6.

24. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Στην Λιθουανία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία ως μάθημα κανονικό και ισότιμο με τα άλλα μαθήματα. Η Εκκλησία και εδώ καθορίζει την ύλη του μαθήματος και εγκρίνει τους διδασκάλους του και καθηγητές στα σχολεία.

25. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Βάσει του με την Κυβερνητική Απόφαση της Ρουμανικής Κυβερνήσεως 27/17.5.1994 εισήχθη στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών ο οποίος νόμος στην σελ. 371 αναφέρει ότι το μάθημα των θρησκευτικών τυγχάνει απόλυτα ισότιμο προς τα άλλα μαθήματα και όχι υποβαθμισμένο. Ομοίως το μάθημα των θρησκευτικών κατοχυρώνεται και από το άρθρο 32. παρ. 7 του Συντάγματος.

26. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Στα κρατικά σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών και λειτουργούν και θρησκευτικά σχολεία πλήρως εξομοιωμένα με τα κρατικά.

Πηγή: Agioritikovima

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News