Ελλάδα

Παρεμβάσεις Σ. Σακοράφα για μεταναστευτικό και παλαιστινιακό

Σε παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια του Στρασβούργου για το θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Γερμανία απροκάλυπτα θέλει να μετατρέψει το Νότο και ειδικά την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενισχύοντας έτσι πολιτικές κλειστών συνόρων εντός της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Ευρωκοινοβουλίου για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνεδρίασης ηγετών, η κ. Σακοράφα είπε: «Αναρωτιέμαι για πόσα χρόνια θα συζητάνε Επιτροπή και Συμβούλιο για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή τη χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση. Απέναντι σε αυτήν την τραγική πραγματικότητα παρακολουθήσαμε τη χθεσινή (σ.σ. Κυριακή) φάρσα της μίνι-συνόδου κορυφής. Τα συμπεράσματα που συζητάμε δεν αντέχουν σε καμία κριτική και αποτελούν ύβρη για τα εκατομμύρια των προσφύγων, για τους χιλιάδες νεκρούς και φυσικά για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Η ευρωβουλευτής επισήμανε επίσης πως η ανθρωπιστική κρίση αποκάλυψε τη γύμνια της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς η Γερμανία απροκάλυπτα θέλει να μετατρέψει το Νότο και ειδικά την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενισχύοντας έτσι πολιτικές κλειστών συνόρων εντός της Ε.Ε.

«Παράλληλα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης με την Τουρκία, σε βάρος τόσο της ευρωπαϊκής πολιτικής διεύρυνσης, όσο και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν αντιλαμβάνεται ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποκαλύπτει τα σαθρά θεμέλια του. Το έχω ξαναπεί: Η ανθρωπιστική κρίση ξεπερνάει κατά πολύ το δίλημμα του «ποια Ευρώπη θέλουμε». Αν συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική, απλά δεν θα υπάρχει Ευρώπη», κατέληξε.

«Να σταματήσει η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία από τα κοινοτικά προγράμματα»

Έντονη κριτική για την αδράνεια της Ε.Ε. σχετικά με το παλαιστινιακό άσκησε την Τρίτη η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου από την αρμόδια επίτροπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Τι διαφορετικό ή τι καινούργιο μας παρουσιάσατε στη σημερινή συζήτηση; Μήπως το Ισραήλ σταμάτησε τις ανθρώπινες εκκαθαρίσεις, τους εποικισμούς, τις παράνομες φυλακίσεις, το απαρτχάιντ και την κατοχή στη Γάζα;» ρώτησε η Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι συνέβη το αντίθετο.  

Στην παρέμβασή της για το παλαιστινιακό στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η κυρία Σακοράφα είπε στην Επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής: «Καθημερινά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο την παταγώδη αποτυχία και το αδιέξοδο της πολιτικής σας για ειρήνευση στην περιοχή. Τη στιγμή που ο κ. Νεντανιάχου αναίσχυντα δηλώνει ότι ο Χίτλερ παρασύρθηκε από έναν Παλαιστίνιο μουφτή για τα εγκλήματα που διέπραξε, εσείς μιλάτε γενικά για αυτοσυγκράτηση και ηπιότερη ρητορική. Επιτέλους, είναι ύβρις προς τους χιλιάδες νεκρούς να συνεχίσουμε να συζητάμε με αυτό το περιεχόμενο χωρίς να κάνουμε τίποτα. Εφαρμόστε τουλάχιστον τις ρήτρες των συμφωνιών και τις αποφάσεις που ήδη έχετε πάρει. Αναστείλετε άμεσα τη Συμφωνία Σύνδεσης και σταματήστε να χρηματοδοτείτε την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία από τα κοινοτικά προγράμματα. Ίσως τότε να έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση. Αλλιώς το κράτος-τρομοκράτης της περιοχής θα συνεχίσει τη δολοφονική πολιτική του και θα σας περιφρονεί».

Δείτε την παρέμβαση της Σ. Σακοράφα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή:

Σχόλια