default-image

Κατατίθεται το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ελλάδα
Κατατίθεται το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θεωρείται πιθανό να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως την Παρασκευή.

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. To πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει όλες τις εκκρεμείς εφαρμοστικές διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί από το προηγούμενο πακέτο των προαπαιτουμένων (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, ενεργειακά).

Στο μεταξύ, στην πολυπλοκότητα των ζητημάτων και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς αποδίδει η κυβέρνηση την ύπαρξη «ανοιχτών» θεμάτων, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων προσεγγίζει το 90%.

Όπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (π.χ. το καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητά τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Μετά τη συνεδρίαση έγινε γνωστό, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Ποιος έχει την ευθύνη της συγγραφής των νομοσχεδίων της ανακεφαλαιοποίησης και των προαπαιτούμενων

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο, ο σύμβουλός του Κορεάτης Γκλεν Κιμ παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα κατά πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το parapolitika.gr, είναι το πρόσωπο το οποίο έχει αναλάβει το ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για την τελική σύνταξη των κειμένων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη το απόγευμα ο Κορεάτης εθεάθη, σύμφωνα με το vima.gr, στο "Χίλτον" στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα τεχνικά κλίμάκια των θεσμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News