Ελλάδα

Spiegel: Μέρκελ-Γιούνκερ ζητούν μεταφορά 50.000 προσφύγων στην Αττική

Μεταφορά των "hot spot" για τους πρόσφυγες από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φέρεται να επιδιώκει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel".

Όπως μεταδίδει το ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle, ανάμεσα στους βασικούς στόχους που θέλουν να πετύχουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, πρώτον, μια συμφωνία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των "hot spots" (κέντρα πρώτης υποδοχής).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός της Ε.Ε. να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».

Επιφυλάξεις από την ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, πηγές της Ε.Ε. δηλώνουν στο Spiegel ότι ναι μεν «έχει μπει μια τάξη» στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, από την άλλη όμως, παραμένει το πρόβλημα ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται άσυλο. Και αυτό επειδή φοβούνται ότι θα απελαθούν ή ότι θα σταλούν σε χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφτάνουν ξεπερνά τις δυνάμεις της Λέσβου και της Κω, η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί αύριο τη μετάθεση των κέντρων υποδοχής στην Αττική. Υπό τη διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) θα μπορούσε να λειτουργήσει στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις κέντρο για 40.000-50.000 άτομα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το Spiegel, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».

Σχόλια