Ελλάδα

Ζητούν εξηγήσεις για τα "πόθεν έσχες" 50 βουλευτών

Δύο προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη μπαίνουν στο στόχαστρο εξονυχιστικής έρευνας για... μερικά εκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για "μαύρα ταμεία" της εταιρείας που είχε στην κατοχή του.

Την ίδια ώρα, η είδηση ότι ακόμα 50 με 60 δηλώσεις "πόθεν έσχες" πολιτικών προσώπων παρουσιάζουν «ελλείψεις» προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, έχουν κληθεί εντός δεκαημέρου να διορθώσουν τις παραλείψεις και να δώσουν εξηγήσεις.

Για την υπόθεση του Γιώργου Σταθάκη πιάνουν δουλειά ορκωτοί λογιστές, όπως αναφέρει το zougla.gr. Ο υπουργός είχε ξεχάσει να δηλώσει 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο έλεγχος που είχε ξεκινήσει η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ως πρώην πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής. Επιβεβαιώθηκε τώρα ότι δεν είχε καταγράψει το ποσό στο "πόθεν έσχες" του 2012 (με χρήση 2011).

Οι ορκωτοί λογιστές θα ερευνήσουν αν το 1 εκατομμύριο ευρώ είχε παραλείψει ο υπουργός να δηλώσει και σε επόμενα "πόθεν έσχες". Ο ίδιος πάντως ο κ. Σταθάκης έχει δηλώσει ότι έκανε οικειοθελώς συμπληρωματική δήλωση.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι ορκωτοί λογιστές θα συντάξουν έκθεση και με δεδομένο ότι το ποσό δεν είχε δηλωθεί το 2012 θα ερευνήσουν αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός, αν δηλαδή έχει φορολογηθεί.

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές και η υπόθεση με την κατασκευαστική εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η μεταφορά της εταιρείας από τον υπουργό περιλαμβάνεται στο "πόθεν έσχες" του 2015 που ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Θα επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας πριν από την κατάθεση του "πόθεν έσχες", μετά την καταγγελία από τον Χάρη Θεοχάρη περί μαύρων ταμείων στη εταιρεία του υπουργού Επικρατείας.

Στην υπόθεση με την offshore του πρώην υπουργού των ΑΝ.ΕΛ. Παύλου Χαϊκάλη, η Επιτροπή της Βουλής κατέληξε ότι «δεν ήταν μέτοχος, είχε συμβληθεί» και άρα το θέμα της εξωχώριας εταιρείας δεν υφίσταται.

Ωστόσο, ο κ. Χαϊκάλης θα ελεγχθεί για τα 30.000 ευρώ που εισέπραξε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν φορολογηθεί. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Βαρεμένος, οι offshore που λειτουργούν στην Κύπρο δε θεωρούνται offshore μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ας ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές.

Η Επιτροπή της Βουλής δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, καθώς έχει περάσει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων.

Σχόλια