Ελλάδα

Σαμαράς: "Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί ιδεολογία, αλλά αρρώστια"

«Ο λαϊκισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι αρρώστια που συνδέεται με ακραία κόμματα απ' όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε ειδικό πάνελ για το Λαϊκισμό στην Ευρώπη, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη.  

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο λαϊκισμός ξεπερνά τον εξτρεμισμό, συνδέεται με τη δημαγωγία, χωρίς να είναι μόνο δημαγωγία. Καταγγέλλει, όπως είπε, όλους τους αντιπάλους του ως «εχθρούς του λαού» και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

«Αυτό είναι που μπορεί να αποδειχθεί και η "αχίλλειος πτέρνα" του», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός, «όταν οι προσδοκίες που δημιούργησε διαψεύδονται, τα ψέματα που είπε αποκαλύπτονται και η εξαπάτηση του λαού προκαλέσει τη λαϊκή απογοήτευση και την κατακραυγή».

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι στους επτά μήνες που κυβέρνησε υπονόμευσε πολλά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε πολύ χειρότερα προβλήματα από εκείνα που κατήγγελλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και πως όλα αυτά μόλις τώρα τα συνειδητοποιεί ο ελληνικός λαός.

«Αν αντιμετωπίσουμε τα ψέματα του λαϊκισμού με την αλήθεια, και την εξαπάτηση του λαού με τόλμη και ευθύτητα απέναντι στο λαό, αυτό θα οδηγήσει και στην τελική ήττα του λαϊκισμού», συνέχισε και παρουσίασε πολλά παραδείγματα που ο λαϊκισμός όχι μόνο αθέτησε τις υποσχέσεις του, αλλά οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που υποσχέθηκε.

Είπε, επίσης, ότι το προηγούμενο του λαϊκισμού στην Ελλάδα δίνει πολύ χρήσιμο μάθημα και οδηγεί στην ύφεση αντίστοιχων φαινομένων και κομμάτων σε άλλες δημοκρατικές χώρες, ενώ για τα θετικά αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης εξήγησε ότι δεν πρόλαβε να τα συνειδητοποιήσει πλήρως ο ελληνικός λαός, αφού διακόπηκε πρόωρα ο κυβερνητικός βίος στα 2,5 χρόνια, αντί για την τετραετία που έχουν στη διάθεσή τους και κάνουν το σχεδιασμό τους όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις μαζί σου όταν βρίσκεσαι σε κρίση. Για το θάρρος, την ηρεμία, τη διορατικότητα, το ρεαλισμό και την πρακτικότητά του», είπε προσφωνώντας τον πρώην πρωθυπουργό ο γ.γ. του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Λόπεθ Ιστούριθ.

Στην ίδια εκδήλωση πήραν μέρος ως εισηγητές η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισπανικού κυβερνητικού κόμματος Πάμπλο Κασάδο, και ο Ατζελίνο Αλφάνο, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σήμερα και πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν έντονο και τα μέλη του πάνελ απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις.

Την ομιλία του κ. Σαμαρά παρακολούθησαν πολλά ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ, ενώ παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και το σύνολο των παρευρισκομένων στη Μαδρίτη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτών, βουλευτών και στελεχών.

Σχόλια