default-image

Φίλης για κλιμακωτό ΦΠΑ: "Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε"

Ελλάδα
Φίλης για κλιμακωτό ΦΠΑ: "Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε» για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι συντελεστές που ανακοινώθηκαν αποδίδουν ετησίως μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα πάντως, μιλώντας στο "Σκάι", ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση των γονέων από τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται. «Η απόφαση είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά», επισήμανε.

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής», υπογράμμισε για το 13%.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία», είπε, ενώ τόνισε πως συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για το ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως και τα ΙΕΚ καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, ότι το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και ότι δε θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το μηδενικό συντελεστή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχτηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και για αυτόν το λόγο δεν επιβάλλεται φόρος.

«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα... Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση), είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών - η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχτούν το μέτρο οι δανειστές», σχολίασε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.

Πάντως, ώρες μετά τη φράση του κ. Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» σε σχέση με την επιβάρυνση των γονέων, το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να κάνει διαρροή ότι «ενοχλήθηκε» απ' τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πλήρη διαφωνία μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κατέγραψε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατέθεσαν πλήρη στοιχεία, βασισμένα σε νέα έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό.

Εξήγησαν, επίσης, στον υπουργό ότι η επιβολή του μέτρου ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια.

Ο υπουργός από τη δική του μεριά τόνισε ότι με την ελάφρυνση του ΦΠΑ οι περισσότερες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απορροφήσουν το ποσό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το μέτρο ελήφθη υπό ασφυκτικές πιέσεις και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

Οι αιρετοί της Ομοσπονδίας τόνισαν στον υπουργό ότι η νομοθετική απορρύθμιση των τελευταίων ετών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σοβαρό ζήτημα ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών από ορισμένους παρόχους του χώρου.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα επανασυσταθεί άμεσα η Διεύθυνση Ιδιωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που θα εποπτεύει το σύνολο των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία ξένα και ελληνικά, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ΙΕΚ, Κολέγια).

Τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία στο χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών, όπου παρατηρούνται. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη συνάντηση αυτή, που σηματοδοτεί την έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η ΟΙΕΛΕ ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Φίλης μίλησε για «σολομώντεια» λύση, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News