Ελλάδα

"Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν είναι δεσμευτικό"

Την άποψη ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών λειτουργεί συμβουλευτικά και δεν είναι δεσμευτικό, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική, ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».

Υποστήριξε επίσης ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε «πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση» αλλιώς η προσπάθεια θα είναι «ατελέσφορη».

Αναφορικά με τη ΔΕΗ υπογράμμισε ότι από το 2016 ενδεχομένως να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος αναφέροντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του, ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση.

Για την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε «σκιά», συμπληρώνοντας ότι η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης.

Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες επισήμανε ότι αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, έπειτα να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων που είναι ο πυρήνας του προβλήματος για να ανοίξει όπως είπε μετά το θέμα της συζήτησης του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, δήλωσε, υπάρχει η ελπίδα από την αρχή του νέου έτους να υπάρξουν σημάδια «αισθητής ανάκαμψης».

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση στον ισχύοντας νόμο ενώ παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επεξεργάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση, όπως αναφέρει και το iefimerida.gr.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση και το θέμα των πόθεν έσχες των δυο υπουργών της κυβέρνησης ανέφερε ότι έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων υπάρχει μια αναφορά σε «αστείες περιπτώσεις» καθώς όπως είπε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων.

«Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη», κατέληξε.

Σχόλια