Ελλάδα

Επιταχύνει για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ η κυβέρνηση

Την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ, κρίνει αυτή η εβδομάδα. Στόχος να εγκριθεί η δόση στο EuroWorking Group της Τετάρτης.

Την Τρίτη, οι επικεφαλής του κουαρτέτου (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), που εποπτεύουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, θα βρεθούν στην Αθήνα, με στόχο να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της διενέργειας του επίσημου ελέγχου στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να εξετάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κατάσταση στο ασφαλιστικό καθώς και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή περίπου το 30-40% των προαπαιτούμενων μέτρων έχει υλοποιηθεί και θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος όγκος εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για να κλείσουν και τα 49 μέτρα.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μέχρι την Τετάρτη θα εκδοθούν πολλές εγκύκλιοι και αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτουν και τα 49 μέτρα. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ που είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

Βάσει προγράμματος, την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) και λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην έγκριση της εκταμίευσης των 2 δις ευρώ ή αν θα ζητήσει από την Αθήνα να αναλάβει περαιτέρω δράση, γράφει το skai.gr.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν τώρα, να περάσουν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων και οι εκταμιεύσεις των υποδόσεων των 2 και 1 δις ευρώ να γίνουν μαζί, αφού υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Σχόλια