default-image

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Ελλάδα
Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί να ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα που περιείχε το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο υπάρχει ακόμη... μπόλικη δουλειά έως ότου καλυφθούν όλες οι τρύπες" προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόηγηση και να  ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση θα γίνει αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχικά και το EuroWorking Group στη συνέχεια θα εξετάσουν το αν έχουν υλοποιηθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το πρώτο μέρος της δόσης. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να προχωρούν οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά πιο άμεσα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, προκειμένου η Αθήνα να πάρει άλλο ένα δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η αποστολή του ΔΝΤ, υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, μαζί με τους επικεφαλής των υπόλοιπων Θεσμών. Την ίδια ώρα όμως, πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να έχουν διαπιστώσει προβλήματα και καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχει προχωρήσει στο ακέραιο η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το Σάββατο, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που περιλαμβάνει η σχετική λίστα.

Από όλα αυτά εξαρτάται και ο χρόνος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, πριν αυτή ξεκινήσει. Μάλιστα, αν και η αρχική απόφαση, τον Αύγουστο, ήταν η αξιολόγηση να γίνει τον Οκτώβριο, ίσως αυτή καθυστερήσει.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ, αυτή την εβδομάδα- Πέμπτη και Παρασκευή- στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν το ταξίδι του Γάλλου προέδρου ως ιδιαίτερα σημαντική, σε πολλά επίπεδα, μετά και από τη δήλωση που έκανε πρόσφατα τασσόμενος υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι αυτή η δήλωση έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, με την Αθήνα να υπολογίζει στον Φρανσουά Ολάντ ως σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα ξεκινήσει μετά από την πρώτη αξιολόγηση.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και οι ημερομηνίες- ορόσημα, όπως τις δημοσίευσε η «Καθημερινή»:

19-20 Οκτωβρίου

Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν και στέλνουν στο EuroWorking Group την έκθεση για το κατά πόσο υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση.

20 Οκτωβρίου

Ερχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για μία αρχική συζήτηση με την κυβέρνηση και σχεδιασμό της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

21 Οκτωβρίου

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group για να εξετάσει την έκθεση των Θεσμών.

23-26 Οκτωβρίου

Οι θεσμοί προετοιμάζουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Αυτή εγκρίνεται από το EuroWorking Group και ξεκινά η φάση υλοποίησής τους από την Αθήνα.

26-28 Οκτωβρίου

Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να εγκρίνει την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ από τη δόση. Αν η απόφαση είναι θετική, προχωρά άμεσα η εκταμίευση.

4 Νοεμβρίου

Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 1 δισ. από τη δόση.

9 Νοεμβρίου

Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσο η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τα βήματα που έχουν γίνει για τον πρώτο έλεγχο.

Πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου

Ξεκινά επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

11-12 Νοεμβρίου

Αν δεν προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ο ESM εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

7 Δεκεμβρίου

Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Θεωρητικά, έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα από την ελληνική πλευρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News