Ελλάδα

Κι άλλο πρόστιμο από τη Κομισσιον για τα λύματα

Την ώρα που η οικονομία της Ελλάδας είναι στο ναδίρ και οι Έλληνες πολίτες στενάζουν, η χώρα καλείται να πληρώσει βαρύ πρόστιμο, 10 εκατ. ευρώ κατ΄αποκοπήν και 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, καθώς, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη της καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έξι δήμοι και περιοχές δεν έχουν λύσει ακόμα το ζήτημα των αστικών λυμάτων τους.

Πρόκειται για τους δήμους της Αν. Αττικής Μαρκοπούλου, Κρωπίας, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Αρτέμιδος και τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων έπρεπε να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2000.

Ωστόσο, 15 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμη δήμοι που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η πρώτη προσφυγή κατά της χώρας μας έγινε από την Κομισιόν το 2006. Τον Οκτώβριο του 2007 το δικαστήριο διαπίστωσε ότι 23 οικισμοί δεν διέθεταν συστήματα επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Το 2014 η Επιτροπή προσέφυγε ξανά κατά της Ελλάδας καθώς η απόφαση του 2007 δεν είχε εκτελεστεί στις συγκεκριμένες έξι περιοχές ζητώντας να επιβληθεί στη χώρα μας ποινή ύψους 47.462 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2007.

Χθες ήρθε η νέα καταδίκη με το αιτιολογικό των βλαβών που προκαλούνται στο περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τόσο το γεγονός του μικρού αριθμού οικισμών που εμφανίζουν έλλειψη τέτοιων μονάδων όσο και το ότι έχει περιοριστεί η ικανότητα πληρωμής από την Ελλάδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Βασική αιτία που τα έργα κατασκευής κέντρων επεξεργασίας λυμάτων δεν προχώρησαν σ΄αυτούς τους δήμους. Γράφει το Έθνος,  είναι οι ενστάσεις και οι δικαστικές προσφυγές αλλά και οι διαφωνίες για τη χωροθέτηση.

Το πρόστιμο του Δικαστηρίου έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις δημοτικές αρχές των περιοχών αυτών καθώς, σύμφωνα με νόμο, προβλέπεται ότι αυτό μπορεί να μετακυλιστεί στους δήμους εφόσον διαπιστωθεί ότι φέρουν ευθύνη.

Οι εμπλεκόμενοι δήμοι δεν αναμένεται να είναι έτοιμοι νωρίτερα από το 2017 ακόμα και σε περιπτώσεις που τα έργα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σχόλια