default-image

Στην Λέσβο για τα "hotspot" Αβραμόπουλος και Άσελμπορν

Ελλάδα
Στην Λέσβο για τα "hotspot" Αβραμόπουλος και Άσελμπορν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από σήμερα το πρωί βρίσκονται στη Λέσβο, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, μαζί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Τζ. Άσελμπορν, καθώς σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο κέντρο καταγραφής προσφύγων (hotspot) στην Ελλάδα.

Τους πολιτικούς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός ο οποίος τους περιέγραψε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος με το προσφυγικό στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τον κρίση. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

Παράλληλα, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Άσελμπορν ευχαρίστησαν τον κ. Γαληνό τόσο για την υποδοχή όσο και για την ενημέρωση και δήλωσαν ότι είναι ήδη ενήμεροι για την ολοκληρωμένη πρόταση του δήμου για το μεταναστευτικό.

Ο Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha τόνισε ότι σε σχέση με τη χθεσινή σύνοδο κορυφής φαίνεται πως πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις που η ελληνική πλευρά επιθυμούσε.

Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η διαπίστωση του τρόπου λειτουργίας των υποστηρικτικών ομάδων στο συγκεκριμένο hotspot.

Τα εναπομείναντα hotspots σε Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Στο hot spot θα γίνεται η εγγραφή, η ταυτοποίηση, η δακτυλοσκόπηση και η ενημέρωση των εισερχομένων, ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και σε αιτούντες άσυλο.

Θα οργανώνονται, επίσης, οι επιχειρήσεις προώθησης του καθενός προς τις ευρωπαϊκές χώρες ή επαναπατρισμού στις χώρες προέλευσής τους.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του πρώτου ελληνικού hotspot ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως «αυτό είναι ευρωπαϊκή αφοσίωση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα να τίθενται σε λειτουργία. Είναι μια σημαντική αρχή, αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε για τα hotspots στις άλλες περιοχές, για τις μετεγκαταστάσεις και τη βελτίωση των επιστροφών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News