default-image

Καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του ο νομπελίστας D. Gross

Κρήτη
Καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του ο νομπελίστας D. Gross

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου η ομιλία του νομπελίστα καθηγητή David Gross στο κατάμεστο αμφιθέατρο "Μανασάκη" του Φοιτητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την ομιλία του κορυφαίου αυτού επιστήμονα (Νόμπελ Φυσικής 2004) με θέμα "Τα σύνορα της θεμελιώδους φυσικής" παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο David Gross ήταν προσκεκλημένος του Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών και έρευνας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Τη συνάντηση χαιρέτισε ο κ. Γιώργος Τσιρώνης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας Κρήτης.

Ο David Gross είναι καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Santa Barbara. Έχει πάρει το βραβείο Nobel Φυσικής του 2004 μαζί με τους David Politzer και Frank Wilczek για την καθιέρωση της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής ως θεωρίας που περιγράφει τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις (strong interactions) που είναι η δύναμη που κρατά τα πρωτόνια και τα νετρόνια μαζί για να σχηματίσουν τους πυρήνες των ατόμων.

Ποιος είναι ο David Gross

Ο David Gross το 1973 με τον τότε φοιτητή του Frank Wilczek ανακάλυψε την «ασυμπτωτική ελευθερία», ένα κύριο γνώρισμα των μη-αβελιανών θεωριών βαθμίδας που τους οδήγησε στην καθιέρωση της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής σαν την θεωρία που περιγράφει την ισχυρή αλληλεπίδραση μέσα στους πυρήνες των ατόμων της ύλης. Αυτό συμπλήρωσε το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) των Θεμελιωδών Αλληλεπιδράσεων που περιέχει την ηλεκτρομαγνητική, την ασθενή και την ισχυρή αλληλεπίδραση.

Ο D. Gross πήρε το 2004 το βραβείο Nobel Φυσικής μαζί με τους Politzer και Wilczek, για αυτήν την ανακάλυψη. Έχει συνεισφέρει επίσης σημαντικά στη θεωρία των υπερχορδών, μια θεωρία που φέρνει κοντά την βαρύτητα και την κβαντική μηχανική.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία όπως το βραβείο Sakurai, το βραβείο MacArthur, το μετάλλιο Dirac, το μετάλλιο Oscar Klein, το βραβείο Harvey, το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών, το Grande Medaille d'Or και το βραβείο Nobel Φυσικής του 2004. Έχει επίτιμους διδακτορικούς τίτλους από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, του Βελγίου και της Κίνας. Είναι μέλος της National Academy of Science των ΗΠΑ, της American Academy of Arts and Sciences, της American Philosophical Society, και επίτιμο μέλος της Indian Academy of Science και της Chinese Academy of Science.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News