default-image

"Έκρηξη" για τα αδέσποτα στη Σαντορίνη

Ελλάδα
"Έκρηξη" για τα αδέσποτα στη Σαντορίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απαράδεκτη» και «θρασύδειλη» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Δήμου Θήρας, αναφορικά με τη συμπεριφορά του απέναντι στα αδέσποτα ζώα, η Ένωση Ζωόφιλων Θήρας διά της εκπροσώπου της Χριστίνας Καλούδη.

Σύμφωνα με την κ. Καλούδη, ο Δήμος, ο οποίος επί 7 συναπτά έτη συλλειτουργεί το Καταφύγιο Αδέσποτων με τη Φιλοζωική Οργάνωση του νησιού SAWA και προκειμένου να αποφύγει νομικές κυρώσεις ή να εργαστεί εντατικά ώστε να βρει εναλλακτικό χώρο, επιλέγει την "εύκολη" λύση του να βγάλει 100 αδέσποτους σκύλους και 20 γέρικα γαϊδουράκια στους δρόμους της Σαντορίνης, ενός από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως...

«Το καταφύγιο SAWA από το 2008 έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 αδέσποτα, που κατάφεραν να υιοθετηθούν σε οικογένειες, και έχει προσφέρει ζεστασιά και αξιοπρεπή ζωή σε περισσότερα από 200 γαϊδουράκια και μουλάρια στη δύση της ζωής τους - τα ίδια ζώα, άλλωστε, που ακούραστα δούλεψαν για να χτίσουν και να αναπτύξουν το νησί αυτό.

Τα τελευταία 5 χρόνια δεχόμαστε αδυσώπητο και βρόμικο πόλεμο από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Καρτεράδου, κ. Ιωάννη Ρούσσο, που έχει κάνει τα πάντα για να σαμποτάρει το καταφύγιο, το οποίο, ας σημειωθεί, εδρεύει σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως, που ανήκει στο Δήμο Θήρας.

Οι συχνότερες τακτικές του είναι να κλείνει το μοναδικό χωματόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο, αποκλείοντας τη μετάβαση των εθελοντών και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της υδροφόρας και των φορτηγών που μεταφέρουν νερό και τρόφιμα στα ζώα. Και φυσικά έχει προβεί σε καταγγελίες και μηνύσεις σε πολλούς φορείς, οδηγώντας τη Φιλοζωική, ακόμα και τον ίδιο το δήμαρχο του νησιού κ. Νικόλαο Ζώρζο στα δικαστήρια...».

Καταλήγοντας, η κ. Καλούδη επισημαίνει: «Τον Οκτώβριο ο Δήμος Θήρας αποφάσισε να έρθει και να απομακρύνει με εργάτες τους πρώτους σκύλους από το καταφύγιό μας και να τους βγάλει στο δρόμο, εθελοντές της Φιλοζωικής έδωσαν ως απάντηση ένα ηχηρό "όχι":

• Μας πήρε 7 χρόνια να μαζέψουμε την κατάσταση με τα αδέσποτα στο νησί και σε ένα χειμώνα θα πάμε δεκαετίες πίσω.

• Δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων χωρίς καταφύγιο, προκειμένου να στειρωθούν και να εμβολιαστούν.

• Τα αδέσποτα θα σχηματίσουν αγέλες σε κάθε χωριό, με τα αντίστοιχα προβλήματα στις αναρίθμητες πλέον τουριστικές επιχειρήσεις.

• Τα αδέσποτα θα στραφούν προς τα οικόσιτα ζώα, πρόβλημα που υφίσταται ήδη και απλά οι κάτοικοι θα ξεκινήσουν πάλι να τα θανατώνουν με τουφέκια και φόλες.

• Σίγουρα η εικόνα αυτή δε θα κολακέψει καθόλου τη χώρα μας στα μάτια των 2 εκατομμυρίων και πλέον τουριστών που περνάνε από το νησί.

• Τα μισά από αυτά τα σκυλιά είναι κουτάβια και δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης.

• Από τα υπόλοιπα μόνο τα 25 είναι στειρωμένα και στο σύνολό τους 38 ζώα είναι ήδη υιοθετημένα και περιμένουν πτήσεις για να μεταφερθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Η Φιλοζωική Θήρας έχει αναζητήσει και αναζητάει παντού εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του καταφυγίου, ακόμα και στον Ηγούμενο της Μονής αποτάθηκε, καθώς γη υπάρχει ανεκμετάλλευτη στην ιδιοκτησία της και η απάντηση ήταν "κάντε τους ευθανασία και βοηθήστε αντί αυτών τις μητέρες που προβαίνουν σε εκτρώσεις... και εφόσον η Φιλοζωικής σας είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, που δέχεται επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γη της Μονής καταβάλλοντας ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα"!!!!

Αυτή είναι η γνώμη κάποιων για το έργο της Φιλοζωική και την προσφορά των εθελοντών... δεν αρνούμαστε να μεταφερθούμε, αλλά αρνούμαστε το να πετάξουμε τα ζώα στο δρόμο και ζητάμε παράταση χρόνου να εκκενώσουμε το καταφύγιο στο μεγαλύτερο αριθμό που μπορούμε και να βρούμε δικό μας χώρο να φιλοξενήσουμε τα υπόλοιπα ζώα... έργο, άλλωστε, που θα έπρεπε να είχε φροντίσει ο ίδιος ο Δήμος Θήρας...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News