Ελλάδα

Βουλή: Αντεγκλήσεις στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Η συμφωνία επί των μέτρων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και η ψήφισή του «επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας βραχυχρόνια και σε βάθος τριετίας και απομακρύνει, εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατά την έναρξη της συζήτησης στις συναρμόδιες επιτροπές.

Όπως είπε, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σημαντικό μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη και αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίησή της. Παραδέχθηκε τη «δυσκολία πολλών άρθρων», αλλά όπως εξήγησε η υπερψήφισή του «αποκαθιστά την εμπιστοσύνη» και διαμορφώνει τις «προϋποθέσεις σταθερότητας και εξόδου από την κρίση». Ωστόσο, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Προς τούτο είπε ότι υπάρχει το «παράλληλο πρόγραμμα» εξόδου από την κρίση και μαζί όλα αυτά «θα συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στις αγορές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφερθείς στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, εστίασε σε τρείς στόχους:

1. Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι στόχοι «είναι ιδιαίτερα ήπιοι και ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης νέων επώδυνων μέτρων».

2. Εμπέδωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

3. Μακροχρόνια οικονομική ανάκαμψη.

Όπως εξήγησε το συζητούμενο νομοθέτημα περιέχει «δέσμη μέτρων, δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα υπηρετούν αυτούς τους στόχους».

Πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση

«Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας σε δυσβάσταχτα μέτρα», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «άχαρη αποστολή να εισηγηθώ την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού». Όπως είπε «είναι αφάνταστα δύσκολα για την ελληνική κοινωνία και για την ψήφισή τους» τα μέτρα που περιλαμβάνει. «Ιδιαίτερα για μας που καταγγέλλαμε τις μνημονιακές συμβάσεις και χάσαμε ένα μεγάλο τμήμα του κόμματός μας», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παραδεχόμενος ότι «αρκετοί από μας, όχι όλοι μας, θεωρούσαμε ότι τα μνημόνια πρέπει να φύγουν».

«Ξέρουμε ότι την ίδια δυσκολία έχουν και στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. Εύκολα είναι τα πράγματα για τις Κ.Ο. του ΚΚΕ και της ακροδεξιάς που δεν ψήφισαν τη συμφωνία. Ενώ προβληματική είναι η στάση της Ε.Κ. που έβαζε προϋπόθεση για τη στήριξη της κυβέρνησης εννιά σημεία που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Ωστόσο, δήλωσε ότι «παρά τη σκληρότητα των μέτρων, εισηγούμαστε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μετά και τις βελτιώσεις που θα προταθούν και αναμένεται να γίνουν αποδεκτές».

Από την πτέρυγα της Ν.Δ. υπήρξαν αποδοκιμασίες και χειροκροτήματα προς τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένους να φωνάζουν ειρωνικά: «"Ναι" σε όλα», ή «Εμείς θέλουμε το παράλληλο πρόγραμμα…», όπως αναφέρει το "Βήμα" online.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πιο σοβαροί διότι τη συνεδρίαση αυτή την παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι πιστωτές της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ενώ τους είπε ότι τα μέτρα αυτά τα είχε και το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη. «Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς, ποια είναι τα δικά σας ισοδύναμα;», ρώτησε τους "γαλάζιους" βουλευτές που χειροκροτούσαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας του ο εισηγητής της Ν.Δ. Ν. Παναγιωτόπουλος είπε προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Δυσκολεύεστε! Προτάξαμε κι εμείς το δίκιο της ανάγκης, τη δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία όταν μιλούσαμε εσείς καταψηφίζατε και τώρα μας ρωτάτε σε τι διαφωνούμε». Και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε σε όλα όσα κάνατε! Διαφωνούμε με τα ψέματα, με τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση και την επικοινωνιακή της διαχείριση που οδήγησε στην επιδείνωση των σχέσεών μας με την Ε.Ε. και της ίδιας της θέσης της χώρας. Διαφωνούμε με τις ζαριές που παίξατε και τέλος, με το λογαριασμό που φέρατε». Όπως σημείωσε ο "γαλάζιος" εισηγητής, «παρήλθε η εκλογική ευφορία και τώρα έρχεται η εφορία»!

Όπως έκανε γνωστό, η Ν.Δ. θα καταψηφίσει επί της αρχής διότι, όπως διευκρίνισε, λέει «όχι σε κάθε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση», ενώ επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του στην Ολομέλεια για διατάξεις που εξορθολογίζουν το σύστημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, που ρυθμίζουν τα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων και ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών. Κατάληξε δε τονίζοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ατελέσφορο, «σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξαπάτησης».

ΠAΣOΚ: «Τα ψέματα τελείωσαν»

«Υποχρεωθήκατε να γλείψετε εκεί που φτύνατε», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος και έκανε λόγο για «διάψευση της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. περί της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης που όχι μόνο δεν ήταν σκληρή, αλλά ήταν παράδοση άνευ όρων». «Σήκωσαν λευκή πετσέτα», είπε και πρόσθεσε: «Τα ψέματα τελείωσαν και ο λογαριασμός ήρθε».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «ρυθμίσεις που οδηγούν σε παραπέρα επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και τις εισηγούνται αυτοί που όχι μόνο μας κατηγορούσαν για τον ΕΝΦΙΑ αλλά έλεγαν και ότι θα τον καταργήσουν και τώρα εντάσσουν και άλλες κατηγορίες πολιτών (όπως οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων)». Ενώ για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό είπε «έχουμε βάρβαρου χαρακτήρα ρυθμίσεις εις βάρος των πιο αδύναμων και ανήμπορων». Ο κ. Κουτσούκος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής και επιφυλάχθηκε για συγκεκριμένες διατάξεις που κινούνται στο πνεύμα των αλλαγών που προωθούσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο επίσης καταψηφίζει, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι υπηρέτης των πιο βάρβαρων στοιχείων του καπιταλισμού», ενώ τόνισε: «Με το πολυνομοσχέδιο, φέρνετε έναν οδοστρωτήρα στην πλάτη του ελληνικού λαού. Είστε οι ικανότεροι για να επιβάλετε τα χειρότερα στο λαό. Στο όνομα της Αριστεράς επιβάλλετε τα πιο σκληρά μέτρα».  

Ποτάμι: «Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα»

«Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως τώρα πέφτατε από τον ουρανοξύστη των 50 ορόφων και, όταν σας ρωτούσαν "πώς πάει", απαντούσατε "προς το παρόν καλά", αλλά τώρα βρεθήκατε στην πραγματικότητα», σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, ενώ αναφορικά με παλαιότερες μομφές που είχε εκτοξεύσει κατά του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε: «Δε σας είπα ψεύτες για το Γενάρη, εκεί δεν ξέρατε, ήσασταν αφελείς, αλλά σας είπα ψεύτες για το Σεπτέμβρη, για τη διαπραγμάτευση και το παράλληλο πρόγραμμα. Αλλά υπόσχομαι να μη σας πω πάλι ψεύτες».

Επίσης τους κατηγόρησε ότι είναι «πρόχειροι» καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «διατάξεις που γράφτηκαν στο πόδι». Επίσης τους κατηγόρησε ότι «βάζετε διατάξεις που δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις». «Για να περάσουν λάθρα; Είστε λαθρονομοθέτες;», διερωτήθηκε, ενώ τους κατηγόρησε ότι παίρνουν πίσω κάθε διάταξη που είχε περάσει επί υπουργίας Στρατούλη: «Δεν έχετε αφήσει ούτε μια διάταξη που έφερε ο κ. Στρατούλης. Αυτός ο νόμος είναι στρατουλοκτόνος!», είπε ο κ. Θεοχάρης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό. «Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε ανάλγητα υφεσιακά μέτρα αποτέλεσμα της ανεπάρκειά σας. Θα είμαστε εδώ για να ήμαστε η χαμένη συνείδησή σας», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια