Ελλάδα

"Όχι" της Αθήνας σε κοινές περιπολίες με Τουρκία στο Αιγαίο

Η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση του Βερολίνου για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Στέλεχος του ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δήλωσε «Προφανώς θέλουμε και επιζητούμε συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής σε κανένα επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά σε κοινές περιπολίες.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως είναι αναγκαία μια «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο χωρών.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», ανέφερε ο Ζάιμπερτ.

Και στη συνέχεια τόνισε: «Χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα (στο κάτω κάτω είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ) συνεργαστούν χέρι-χέρι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια