default-image

Βούτσης: Περικοπή 570 ευρώ το μήνα για κάθε βουλευτή

Ελλάδα
Βούτσης: Περικοπή 570 ευρώ το μήνα για κάθε βουλευτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις και εξομοίωση του αφορολόγητου θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Το Προεδρείο της Βουλής προσανατολίζεται σε κοινές δράσεις με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου περιοριστούν αισθητά τα υπουργικά και βουλευτικά προνόμια εξού και οι δηλώσεις του προέδρου του.

Μάλιστα οι μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις θα περάσουν με την ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους, καθώς ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μείωση θα είναι 10%, δηλαδή 570 ευρώ το μήνα (σ.σ. σήμερα η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705,60 ευρώ το μήνα). Ο κ. Βούτσης, πάντως, επανέλαβε τη διευκρίνηση ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια στο νομοθέτημα, προκειμένου «αλληλοεξαρτώμενες» αποζημιώσεις αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτές των βουλευτικών να μη συμπαρασυρθούν και μειωθούν.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι με τις βουλευτικές περικοπές που έχουν γίνει από το 2012 υπήρξαν πολλές αδικίες και δυσβάσταχτες μειώσεις σε αποζημιώσεις αιρετών των ΟΤΑ που «θα πρέπει αυτές να τις διορθώσουμε γιατί ορισμένοι αναγκάζονται να καταβάλουν ιδίοις εξόδοις τις δαπάνες για τη συμμετοχής τους στα τοπικά αυτοδιοικητικά συμβούλια που μετέχουν».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούστης φάνηκε επίσης αρνητικός και για περαιτέρω μειώσεις στις ημερήσιες βουλευτικές αποζημιώσεις των Επιτροπών που είναι 75 ευρώ και σχεδόν τις απέκλεισε. Εκτός όπως είπε «εάν αποφασίσουμε ότι δε θα πρέπει να υπάρχει αμοιβή όπως έχουν υποστηρίξει πολλά και κόμματα και βουλευτές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εκτός αυτών, ο κ. Βούτσης είπε ότι την επόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με τις εμφανίσεις των υπουργών στην Ολομέλεια προκειμένου να απαντούν στους βουλευτές.

Επίσης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου θα καθιερωθεί η «ώρα του πρωθυπουργού» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία του κ. Αλέξη Τσίπρα είναι να τοποθετείται στην Ολομέλεια τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News