Ελλάδα

Γκουτιέρες: "Οι Έλληνες δείχνουν ανθρωπιά στους πρόσφυγες"

Συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες με επίκεντρο το προσφυγικό, είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, που έφτασε στο Μαξίμου στις 10.30 το πρωί, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη διαχείριση του προβλήματος.

 Ο κ. Γκουτέρες μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Έλληνες απέναντι στους πρόσφυγες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε  ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο» είπε ο κ. Γκουτέρες προσθέτοντας παράλληλα πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό.

«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα» είπε και υπογράμμισε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα «προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα» επανέλαβε, επισημαίνοντας  πως αυτό αποτελεί καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα» τόνισε, από την πλευρά του, Έλληνας πρωφθυπουργός και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων, γιατί στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες.

«Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι' αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη» επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφεροόμενος επίσης στο ρόλο των τοπικών αρχών, που προσπαθούν να κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν.  

Ο κ. Γκουτέρες έχει ήδη επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και τη Λέσβο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια